onsdag 8 december 2010

Oenig tingsrätt frikände chilenare från rå gängvåldtäkt

FRIANDE VÅLDTÄKTSDOM En 27-årig chilenare är misstänkt för det grova rånet mot en guldsmedsbutik i Malmö den 2 april 2008. Vid rånet överföll tre maskerade män en ensam kassörska och bakband henne vid en stol. De maskerade rånarna fick med sig värden för hundratusentals kronor. Fyra dagar senare, den 6 april, besöker två 19-åriga kvinnor en nattklubb i Malmö. Där finns bland annat 27-åringen och hans tre kompisar. Gänget får med tjejerna på efterfest till den ökända flyktingsförläggningen och före detta hotellet Arlöv Park Hotel. Där gängvåldtog man kvinnorna på ett synnerligen rått sätt. Nu frias 27-åringen, den ende som kunnat gripas för de misstänkta övergreppen.

Kvinnorna blir inlåsta i varsitt rum på förläggningen. Den första kvinnan får kläderna avslitna, trycks ner på sängen och blir fasthållen och våldtagen av 27-åringen och en av de andra männen på olika sätt i omgångar. En av de två övriga männen, som befinner sig i ett annat rum med den andra kvinnan, har också vid något tillfälle kommit in i rummet och våldtagit kvinnan. De två andra av de tre oidentifierade männen våldtar även dem i omgångar den andra kvinnan på flera sätt. Den ena håller fast kvinnan medan den andra våldtar henne, sen byter de plats. När hon försöker fly från hotellrummet drar de tillbaka henne varpå en av männen våldtar henne åter igen. I samband med detta kommer den 27-åriga mannen och den första av de oidentifierade männen in i rummet varpå han våldtar även den andra kvinnan. Den första mannen våldtar henne också. Efteråt tar de fyra männen en taxi från hotellet.

Åklagaren bedömde brotten som grova då flera gärningsmän förgripit sig på kvinnorna som varit instängda i varsitt rum och med hänsyn till tillvägagångssättet har de visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Polisen säkrade ett flertal spår på platsen och lyckas få fram dna-profiler på männen. Man får i samband med en annan brottsutredning träff på den 27-åriga mannen. Han hade redan gripits i Norge för ett annat brott. Han häktas i sin frånvaro den 13 juli och grips den 10 september.

Åtalad

Eduardo Esteban Varas Vera, 1983-09-66, chilensk medborgare med tolkbehov på spanska, åtalades för grov våldtäkt.

Domen

Under rättegången berättade kvinnorna om hur männen förgrep sig på dem i par. De berättade om hur förnedrade de kände sig när männen slet av dem kläderna, spottade på dem och med våld tilltvingade sig sex

I går kom domen mot honom. En oenig tingsrätt friar Eduardo Esteban Varas Vera från grov våldtäkt trots att man finner kvinnorna som trovärdiga på flera punkter. Man konstaterar att deras historia styrks av såväl teknisk bevisning som sönderslitna kläder. Men några detaljer får rätten att fria honom.

Bland annat hävdade Vera att kvinnorna följde med enbart för att ha sex – mot pengar. Och motivet till deras våldtäktsanmälan ska enligt honom att han stulit pengarna som kvinnorna fått för att ha sex med männen. Något tingsrätten tycker är en tveksam historia men skriver samtidigt att det finns detaljer som talar för hans påståenden. Kvinnorna försökte checka in på ett annat hotell tidigare innan med slutligen hamnade på flyktingförläggningen. Denna omständighet får tingsrätten att vackla.

Vidare har övervakningsbilder visat att de lämnade förläggningen några minuter efter att männen därifrån. I tingsrätten har de sagt att båda jagade efter männen. Men i förhör har de uppgivit att de lämnades nakna på sängen. Hur det är då möjligt att jaga efter männen om de nu lämnades nakna, frågar sig tingsrätten.

En oenig tingsrätt friar därför chilenaren. Två nämnde­män gick emot ordföran­den och ville döma honom till fem års fängelse för grov våldtäkt. De tre övriga gärningsmännen är ännu okända för polisen.

Domstol

Malmö tingsrätt, mål nummer B 2828-10

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt