tisdag 21 december 2010

Ingen julavslutning i kyrkan för Järlaskolans elever

JULAVSLUTNING I dag var det julavslutning för eleverna i Järla skola i Nacka. Dock inte traditionsenligt i kyrkan utan i klassrum med varje klass och dess föreståndare. Ett beslut som väckt ilska bland många föräldrar.

Rektor Henrik Ahlberg säger att de varje år haft ett antal elever som inte varit med i kyrkan, som skolan ordnat ett eget arrangemang åt, och för att kunna inkludera dem i år drabbas resten av skolans elever, alltså den stora majoriteten.

Beslutet väckte en sådan pass stor ilska att rektorn höll ett informationsmöte på onsdagskvällen där ett tjugotal föräldrar närvarade, varav de flesta ifrågasatte flytten.

– Vissa har varit positiva, men de flesta reaktioner har varit upprörda. De tycker att man förändrar en tradition. Vi får fundera på det och tar med oss det till nästa år.

Diskrimineringsombudsmannen avråder från att hålla skolavslutningar i kyrkan, som anser att de i stället ska hållas i neutrala lokaler medan Skolinspektionen anser att avslutningar kan upplevas som obligatoriska och svåra att säga nej till och därför bör skolan ”noga överväga om det är lämpligt att hålla en skolavslutning i kyrkan”.

Thérèse Kärrman från Föräldraföreningen och rektor Ahlberg hade på torsdagsförmiddagen ett möte och efter det ställer hon sig positiv till beslutet.

– Många föräldrar har varit ledsna för att det inte blir någon julavslutning i kyrkan. Inklusive jag. Men det fanns bra skäl. Vi tror på en bättre lösning till nästa år och vi stödjer Henrik i hans beslut.

NVP

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt