fredag 17 december 2010

Nerikes Allehanda skär ner på kommentarsmöjligheterna

CENSUR NA:s chefredaktör Ulf Johansson har fått nog av ”nätmobben” och kommer nu se till att antalet ariklar som kan kommenteras av läsarna begränsas då han anser att debattnivån i anslutning till vissa ämnen sjunkit allt lägre och att tendensen är att främlingsfientliga åsikter och attacker mot olika grupper dominerar alltmer.

När möjligheten att kommentera artiklar på landets tidningar infördes för inte alltför länge sen räknade uppenbarligen redaktionerna kallt med att den stora massan skulle hålla med journalisterna i deras ofta verklighetsfrånvända världsbild formade i etniskt homogena enklaver.

Dock visade det sig att svenskarnas åsikter ofta ligger långt ifrån journalisternas, vilket blivit big business bland annat för Interaktiv säkerhet som är det företag som modererar många av de stora tidningarnas kommentarsfält. Företaget ägs till stor del av tidningarna själva. I boken Världsmästarna av Julia Caesar, som för tillfället annonseras här på PI, finns ett intressant kapitel om detta företag.

Man brukar prata om den så kallade nätmobben som drar runt på olika webbplatser och på senare tid är det tydligt att na.se lockat till sig debattörer med dolda motiv.
Nu måste vi strama upp rutinerna.
Vi fick ett tydligt exempel på utvecklingen förra helgen när nyheten om bombattentatet i Stockholm spreds på olika nyhetssajter. Väldigt snabbt överöstes na.se med kommentarer som försökte skuldbelägga alla muslimer och sprida misstänksamhet och hat.
Läget blir än mer problematiskt när det numera finns ett parti, Sverigedemokraterna, i Sveriges riksdag som för debatten på ungefär samma nivå. Jag antar dessutom att Ulf Nilsson på Expressen gjort sig till idol bland alla med grumliga åsikter efter sin krönika om "pursvenskar".

[...]

Jag vet också hur nätmobben reagerar på den här typen av argument från min sida. De attackerar mig för att vilja bedriva censur och för att vi inom de etablerade medierna inte vågar berätta sanningen.
Men faktum är att det tvärtom är så att vi faktiskt försöker berätta sanningen och även ta upp problematik kring hur exempelvis brottsstatistiken ser ut.
Det kommer vi att fortsätta med här på NA, men vi kommer inte att släppa lös kommentarer från nätmobben i lika hög utsträckning som tidigare.
Vi kommer att bli mer restriktiva med hur många artiklar som kan kommenteras, sedan får vi se hur utvecklingen blir.

NA

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt