tisdag 14 december 2010

Säpo-rapport: Minst 200 våldbejakande islamister

KARTLÄGGNING AV ISLAMISTER Vid ett regeringssammanträde i februari fattades beslutet att låta Säpo göra en nationell heltäckande kartläggning av den militanta radikala islamismen även benämnt som “våldsbejakande islamistisk extremism”. I uppdraget låg även att granska radikaliserings-processerna i de här miljöerna samt att föreslå strategier och motåtgärder. Bakgrunden till regeringens beslut var återkommande uppgifter om hur muslimska ungdomar rekryteras till radikala islamistgrupper plus rapporter från Säpo om personer bosatta i Sverige som reser till träningsläger för terrorister eller deltar i regelrätta våldshandlingar utomlands.

Nyamko Sabuni (Fp) sa i februari

- Det finns indikationer på att personer rekryteras till våldsbejakande radikal islamism i Sverige. Vi behöver en helhetsbild av situationen. Framväxten av grupper med extrema åsikter och som använder sig av våld och hot om våld utgör ett hot mot det demokratiska samhället, säger integrationsminister Nyamko Sabuni (Fp).

Framväxten av grupper med extrema åsikter och som använder sig av våld och hot om våld utgör ett hot mot det demokratiska samhället, menar integrationsministern. Särskilt utsatta för radikalisering och i nästa steg rekrytering av dessa grupper är ungdomar som känner att de befinner sig i ett utanförskap, anser hon.

Den kommande rapporten

Imorgon onsdag lägger Säpo fram sin kartläggning till regeringen, och enligt förhandsuppgifter till Aftonbladet finns det ca 200 islamistiska extremister finns i Sverige. De flesta ingår i nätverk som bejakar våld. Det handlar om 70-80 procent medan resterande är individer som agerar på egen hand men har samtidigt kontakter med gelikar i andra länder.

Aftonbladet har även listat ett antal som dödats, sprängt sig själva eller fängslats – med den gemensamma nämnaren att de bott eller bor i Sverige.

Uppföljning kommer när rapporten finns tillgänglig.

Givetvis kom kritiken mot kartläggningen två månader efter beslutet. Och inte helt oväntat var det den tvivelaktiga Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen som står muslimer nära vare sig de är extrema eller ej. För övrigt är det dess pressekreterare Anna Ardin (radikal feminist) som våldtäktsanmält Wikileaks Julian Assange. Hon har numera flytt till Mellanöstern för en tid framåt.

Även kriminologiprofessorn Janne Flyghed och människorättsjuristen Anna Wigenmark fick frispel över beslutet och drog genast fram islamofobkortet.

Parentes

Dessa två framträdde ganska nyligen i SVT Forum i ett inspelat seminarium om muslimers utsatthet i Sverige – och givetvis islamofobin. Närvarande var också den helt absurda sammanslutningen Muslimska Mänskliga Rättighets-kommittén (MMRK) med de bindgalna extremmuslimerna Fatima Doubakil och Kitimbwa Sabuni i spetsen samt Mohammed Amin Kharraki, också extremmuslim och ordförande för den likaså extremistiska organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM). Den sistnämnde har även känt sig mobbad av Politiskt Inkorrekt, i ett tidigare uttalande. Med andra ord, det vi lägger fram faktamässigt om islamistiska antisemiter, osande predikan mm och pekar på i övrigt som de sysslar med är vårt fel och vi är då ondskan, inte dem.

Den helsvenske islamisten

En väldigt intressant figur som vi hoppas Säpo inkluderar i sin rapport är varken från Mellanöstern, Nordafrika eller annat. Han är etnisk svensk som gått över till att bli extremist på alla sätt.

Ralph Lennart Wadman (bilden), alias Abu Usama El Swede och bekänner sig till den extrema salafismen inom sunni-islam. Han bor på Hisingen i Göteborg med minst en heltäckt fru i Göteborg och umgås tätt med andra islamister. Usama har han tagit som en hyllning i Usama Bin Ladin. Han driver bland annat de slutna forumen noor.se och sinbad.se, där likasinnade spyr ut sitt hat mot väst och Sverige. Han har tidigare hyllat självmordsdåd världen runt.

Kompisar och kopplingar

Hans kompis är ökända salafisten Anas Khalifa (från Egypten) vars syster är omstridda niqab-Alia (skoldebatten). Anas far land och rike runt för att predika om martyrskap och paradiset för barn i källarmoskéer. Khalifa utgår från ökända Bellevuemoskén i Göteborg och hans besök har bland annat varit i källarmoskéerna i Landskrona, Rosengård samt Helsingborg.

I Landskrona föreläste han för 100 och 150 killar och tjejer i församlingens lokaler. Detta är samma moské där Landskronadräparen Akileh sprang. När omvärlden påpekade att Anas är kontroversiell ville inte föreningen inte bli sammanblandad med Anas Khalifas mer kontroversiella åsikter som exempelvis handlar om att en muslimsk kvinna inte ska skaka hand med en man förutom sin make. De påstod dessutom att de inte känner till honom sedan tidigare, vilken är ren lögn.

Dessa är sunnimuslimer och har god kontakt med andra radikala sunni-församlingar bland annat Helsingborgs källarmoské Ahel al-Sunnah på Rusthållsgatan där Anas höll predikan om jihad för småbarn hölls för ett par år sedan. Och i samma lokal har Tobias Billström varit inbjuden och lovordade dem naivt och förnöjt för deras integrationsarbete. Och den källarmoskén aspirerar även på att bygga ett "islamiskt kulturcentrum" på uppemot 10 000 kvadratmeter i Helsingborg. Där ska det förutom en moské finnas allt från bibliotek, dagis och skola för årskurs 1-9 till frisör, butiker och restauranger med mat från Mellanöstern. Iom det kommer även Landskronas källarmoské vara involverad på ett eller annat sätt.

I Aftonbladets faktaruta listas flera med namn och bild. En av dem är terrordömda Mirsad Bektašević (alias Maximus) som växt upp i Kungälv och rörde sig i miljön kring nämnda Bellevuemoskén. Han fick 15 års fängelse för terroristbrott i Sarajevo. Den mannen är bästa vän med Anas och Wadman. För er som sett dokun Det svider i hjärtat kanske känner igen att Ralph Lennart Wadman besökte Mirzad i fängelset därnere. Numera avtjänar Mirsad straffet i Sverige, dessvärre. Titeln på dokumentären är ett uttalande av Anas när han ser döda jihadister (ref: muslimer) på videos, där USA-styrkor krigat mot dem.

Wadman har haft flera bloggar igång men de släcks ner en efter en, eventuellt genom påtryckning från myndighetshåll. Vid ett tillfälle ondgjorde sig den sinneslöe Wadman över Per Gudmundson, ledarskribenten på SVD:

Lögnaren som kom undan

Slutligen är det intressant att läsa på sajten Charta 2008, som gråter över alla gripna “oskyldiga”. Ett exempel är somaliern Yassin Ali (svensk medborgare) som greps och satt häktad hundra dagar för terroristbrot. Misstankarna gällde utslussning av pengar till Al Shabaab. Men det gick inte att bevisa. Han släpptes och grät ut i SVT Debatt hösten 2008 om vilket vitt lamm han var – och alla gick på det.

För vad gör han idag? Lever ett fredligt muslimskt liv i Rinkeby? Knappast.

Yassin Ali återfinns nu i Somalia, tillsammans med en annan “svensk”, i toppskiktet i en ny väpnad organisation. Hizbul Islaam, Islamiska partiet, som grundades i januari 2009 men har på kort tid utmärkt sig som ett av Somalias blodigaste. Exempelvis stred Islamiska partiet under två dagar i slutet av februari 2009 tillsammans med män ifrån Al Shabaab mot Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor. De dödade närmare 50 människor och sårade ytterligare 300, mestadels civila. På foton från ett propagandamöte som rörelsen höll i samband med striden kan man se en stor arsenal med allt från automatvapen till granatkastare, och “svensken” tillsammans med ledningsgruppen.

//

PI anser dock att siffran 200 våldsbejakande är i underkant. Antalet torde vara minst det dubbla. Lägg därtill de (radikala) islamister som vill ha eller lever efter sharia-lagar men inte nödvändigtvis införda genom våldshandlingar. Då ökar siffran betydligt.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt