söndag 5 december 2010

Somalier kräver att Sverige släpper in alla barnen

SOMALIER Sedan Migrationsverket i mars detta året började tillämpa en ny praxis har anhörig-invandringen från Somalia så gott som stoppats. Somaliska pass och id-kort accepteras inte. Kravet har vållat rabalder bland somalier i Sverige. Anhöriga utan pass beviljas inte uppehållstillstånd. För att kunna återförenas med sina anhöriga i Sverige måste en person kunna styrka sin identitet. I stort sett alla familjeanknytningsärenden i år som avser den somaliska gruppen slutar med ett avslag hos Migrations-verket. Barnen är de som främst inte kan få gångbara pass och släpps därför inte in i Sverige. Nu närmast kräver en somalier i Eskilstuna att Sverige ska göra helt om och släppa in barnen, för det är en mänsklig rättighet enligt honom.

I år har hittills mer än tusen ­somaliska barn, vars föräldrar finns i ­Sverige, sökt uppehållstillstånd för att återförenas med sina ­föräldrar. I stort sett har alla fått avslag. Att leva utan sina barn är ­fruktansvärt svårt. Att den svenska regeringen ställer krav som inte går att uppfylla gör situationen ännu svårare. Den behandling som de somaliska ­familjerna utsätts för är inte mänsklig. De nya ­reglerna som Migrations­verket tillämpar när det ­gäller somaliska barn och föräldrar strider mot flera internationella konventioner.

FN:s ­Genèvekonvention om ­barnens ­rättigheter ­betonar vikten av att ­barnens rätt att leva med sina föräldrar. ­Principen om ­familjens enhet fastslogs 1948. Enligt denna konvention ska familje­återförening behandlas snabbt och på ett humant sätt där barnens ­bästa ska sättas i främsta ­rummet. Även Europa­konventionens ­artikel 12 ­betonar rätten att ha ­familjeliv och att ­barnens rätt att leva med sina ­föräldrar. Den ­svenska ­lagstiftningen beträffande barnens rättigheter drar också samma slutsats.

Att få återförenas med sina ­föräldrar är en mänsklig rättighet. Att de nya reglerna drabbar vissa grupper och i det här ­fallet somalierna innebär etnisk ­diskriminering av en viss grupp, vilket är emot de ­demokratiska principer som en rättsstat som Sverige vilar på. Kommunerna kan inte heller lyckas med ­integration när föräldrar och barn vägras återförening.

Alla som har barn eller bryr sig om ­barnens rättigheter vet hur det känns att tvingas leva åtskild från sina barn. De här föräldrarna har redan tappat allt, de har förlorat mycket i kriget. Släck inte det enda hopp de har kvar, ­vilket är att en dag återförenas med sina barn i Sverige. Somaliska föreningar runt om i ­Sverige. ­tillsammans med andra organisationer ­exempelvis Rädda barnen, Röda korset, ­Unicef Sverige, Social mission med mera, har ­börjat olika aktioner och manifestationer för att få den svenska regeringen se över lagstiftningen och låta barn återförenas med sina föräldrar.

Abdirisak Hussein
lärare på Stålförskolan, Eskilstuna

SN

Tidigare

Kulturkrock Somalia vs Sverige
Omar vill hit 14 barn, mor och fru – du ska betala
Röda Korset kräver lättnader för anhöriginvandringen
Somaliska vill ta hit de sju barnen – har fått avslag
Somalier vädjar till regeringen – vill ha hit anhöriga
Somalier accepterar inte anhörigstopp
80 procent av somalierna i Eskilstuna är arbetslösa
Somalier en problematisk folkgrupp – överallt!
Somalier demonstrerade mot anhörigstoppet
Borlänge har stora bekymmer med somaliska flyktingar
Sverige tar emot flest somaliska "flyktingar"
Somalisk snyfthistoria

Låt oss få påminna om om vad arbetslösa somalier kostar Sverige. (Dessvärre fungerar inte bifogade PDF-filer i posten angående GP:s temaserie om somalier)

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt