onsdag 8 december 2010

Moderat anklagad för att ha uttryckt sig rasistiskt

ZIGENARCHOCK I Kristianstad kommunfullmäktige utspelas en skandal av bibliska mått: Moderaten Peter Johansson anklagas för att ha använt epitet som familjen Taikon och tattare om en zigenare, vilket naturligtvis orsakat ett ramaskri utav sällan skådat slag i kommunen.

Upprinnelsen till rasistchocken är uttalanden som Johansson ska ha gjort efter ett partimöte där han själv och en annan medlem hamnade i en hård diskussion. Efter mötet ringde Johansson till kommunkretsens ordförande, Pontus Lindberg, och ska då ha pratat om partikamraten, som är zigenare, i ordalag som familjen Taikon och tattare samt ifrågasatt vad de har i politiken att göra.

Lindberg reagerade på uttalandet och förde det vidare, likt en skvallertant, till kvinnan ifråga.

– Hör jag den typen av uttalanden reagerar jag väldigt starkt. Det är fullständigt oacceptabelt att personer i vårt parti utsätts för sådant här.

Lindberg påpekar dock att Johansson efteråt sagt att det inte var hans egna uppfattningar han gav uttryck för utan att han refererade till vad någon annan framfört.

Partiets ombudsmän i Skåne som engagerats i fallet bollade tillbaka ärendet med hänvisning till att det är partiföreningarna själva som ska ta tag i den här typen av konflikter, vilket innebär att det ligger på Lindbergs och Bengt Gustafsons, moderaternas gruppledare, bord. Vad som nu ska ske vill Lindberg inte uttala sig om.

Han avslöjar dock att han hållit samtal med de berörda personerna var för sig och att nästa steg är att samla samtliga parter för att reda ut vad som hänt och se om det går att gå vidare.

Gustafson anser att det är en sak att personer uttrycker sig olämpligt men att han inte uppfattat att det skulle förekomma någon smygrasism i partiet:

– Har man uppfattningen att vissa människor är mindre värda än andra så har man inte i det här partiet att göra. Men vi vet ännu inte om så är fallet.

Johansson å sin sida förnekar bestämt alla anklagelser om rasistiska uttalanden:

– Jag har aldrig uttalat mig nedsättande om dessa personer. Det här är uppdiktat skitsnack bara för att jag har hamnat på en bra plats i politiken. Jag har absolut ingen rasistisk inställning till nysvenskar, eller vad vi nu kallar dem.

Han hävdar att eskaleringen av ärendet under valrörelsen berodde på ett internt bråk i valstugan, något som han inte var inblandad i och nu drabbas av och hängs ut.

Kristianstadsbladet
Moderaterna Kristianstad

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt