torsdag 9 december 2010

Svalöv vill ha betalt för ensamkommande barn

LURADE När Malmö via det på flyktingindustrin kraftigt profiterande vårdföretaget Attendo Care lurade in ett antal så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” i Vellinge kommun utbröt ett rabalder utan like. Först efter att Moderaterna låtit partipiskan vina ordentligt blev det annat ljud i skällan och helt plötsligt var de unga män som oftast felaktig kallas ”barn” hjärtligt välkomna.

Löften om ”full kostnadstäckning” från staten spelade, som i många andra kommuners fall, naturligtvis in. Men när nu Svalövs kommun råkade ut för samma bakhåll via Malmö och Attendo Care och fick dessa unga män på halsen togs man, liksom Vellinge, på sängen men tröstades även i detta fall med att det inte skulle komma att kosta kommunen någonting.

Denna ”fulla kostnadstäckning” visade sig, som i de allra flesta fall när ensamkommande unga män placeras ut, vara ett falskt löfte. Eftersom ungdomarna som finns på boendet själva uppger att de är under 18 år så ska alla ha gode män. Det gör att överförmyndarens personalkostnader nästan fördubblades, från 250 000 till 425 000. Kostnader som kommunen vill ha ersättning för.

Man vände sig därför till Migrationsverket för att erhålla den utlovade täckningen för alla kostnader. När Migrationsverket sagt nej till det, så har kommunen istället vidare till regeringen. Kommunalrådet Karl-Erik Kruse säger att kostnader för flyktingar är statens ansvar och att det är märkligt om Svalöv ska tvingas betala för en verksamhet som en annan kommun startat.

SR

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt