fredag 31 december 2010

Den rädda pojken

LÄSARBIDRAG Martin Ezpeleta berättar en historia i sin spalt i Aftonbladet om en bekants femårige som är så rädd för Jimmie Åkesson. Rädd att Jimmie ska försöka utvisa morfadern som pratar dålig svenska. Och vi får höra den lille pojkens funderingar genom Martin Ezpeleta. Det är mycket rörande.Man kan också se det så här. Alla fula retoriska knep är tillåtna när det gäller Sverigedemokrater. Eller hur, Ezpeleta?

Sverigedemokraterna har en retorik som skrämmer den som hamnar i partiets blickfång. Men medan vuxna kan bemöta den, hantera rädslan, oron eller ilskan som den väcker är barnen passivt utsatta för skrämselpropagandan. För barn som lyssnar, men inte riktigt förstår framstår Jimmie Åkesson som ett monster, någon som kan beröva dem de viktigaste i livet. Deras famij.

Jamenvisst, förmodligen äter han små stekta spädbarn till frukost också? Tror du inte det? För att skrämma det här barnet krävs att de vuxna pratat i sådana termer med och framför sitt barn. Det är upp till föräldrar att skydda sina barn för det barnet inte är moget för. Och den skrämselpropaganda det pratas om har i alla fall aldrig jag sett? Vari består den? Jag har inte sett speciellt många uttalanden av Sverigedemokrater, eftersom de notoriskt är uteslutna från det mediala rummet.

Så var kommer skrämselpropagandan ifrån? TV? Har det verkligen gått något program där SD fått vara med? Tidningar? En femåring kan inte läsa. Det kan väl inte vara så att det är pojkens egen kärleksfulla familj som skrämmer upp den lille stackaren? Och varför skulle Jimmie Åkesson vilja beröva honom hans familj? Har han någon gång sagt det? Visa i så fall var är du snäll. Jag har inte sett det i partiets skrifter. Vad man säger är att man vill minska invandringen.

Det står också om återvändandebidrag, men det finns redan i dag. Och man vill kunna utvisa brottslingar, men det får vi väl hoppas inte gäller morfar?  För övrigt finns det väl inget som hindrar morfar att lära sig svenska ordentligt? Som en liten artighet mot värdlandet. Men också för att morfar kommer att missa viktiga aspekter i sitt barnbarns liv, om han inte kan svenska. Eller är det rasistiskt och främlingsfientligt att föreslå det?

Däremot har jag ofta hört det i vulgärpropagandan mot Sverigedemokraterna. Att alla invandrare ska slängas ut? Men vaf… Det är så dumt. Varför skulle Sverigedemokraterna vilja slänga ut sina produktiva och goda invandrade medborgare? Och rent logistiskt vore det väl en mardröm.  Fast jag tror att Martin Ezpeleta redan vet det här.

Men att använda det här berättartekniska greppet ger mer känsla.  Så att vi ska förstå precis hur hemska SD är. Att läsa deras partiprogram och bedöma utifrån det verkar vara alldeles för jobbigt för dagens journalister.  Därför kommer tidningarna att sakta dö sotdöden. Upplysande och inträngande journalistik är stendöd. Det har ersatts av journalistens lite allmänna tyckande och strösslas med dennes politiska ståndpunkt.

Sen ska vi bedöma partiet efter vad Jimmie Åkessons sekreterare skriver på sin blogg? Que? Därför att något bättre har man inte att komma med som skitprat betraktat.  Och "SD har piskat upp stämningen, uppviglat motsättningarna i samhället." Du, Ezpeleta, vem är det som har gjort det egentligen, om inte du och den slaskblaska du företräder.  Och eftersom ni inte kan bemöta SD precis som alla andra partier, med deras sakfrågor, så är det DU och dina likar som är ansvariga för motsättningarna.  Som den här krönikan,  för att ta ett näraliggande exempel. Inte några fakta så långt ögat ser, bara en massa känslomässigt dravel.

Vet du vad? Du strävar efter att demonisera SD. Men du och dina likar kommer inte att lyckas. SD växer efter varje sån här dumkrönika. Där det är meningen att vi ska gå på de melodramatiska medel som används, enligt formulär 1 i handboken. Ditt förakt för dina läsare skiner klart igenom, de där som du försöker uppfostra.

Magica de Hex

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt