torsdag 16 december 2010

Fler självmordsattacker att vänta i Europa och USA

TERRORISM Den irakiske inrikesministern Jawad al-Bolani hävdar att självmordsattentatet i Stockholm i lördags bara ett av flera planerade attacker. Enligt uppgifter från fängslade terrorister i Irak, som bedöms vara trovärdiga, kommer fler liknande dåd att utföras i såväl Europa som USA under julhelgen.

Brittisk polis utreder nu om det finns ett samband mellan självmordsbombaren i Stockholm, Taimour Abdulwahab, och den radikala imamen Abu Hamsa al-Masri i London, som sedan 2006 avtjänar ett sjuårikgt fängelsestraff för uppvigling till mord på icke-muslimer. Han är även känd för att hylla al-Qaidas frontfigur Usama bin Ladin.

– Det finns ingen anledning att inte tro att det kan ligga något i dem. Det finns alltid en oro och beredskap kring julhelgerna. Men hoten behöver inte nödvändigtvis rikta sig mot Sverige – det finns även andra länder som upplever en förhöjd hotbild, säger han och nämner Danmark, Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland som troligare måltavlor.

Magnus Ranstorp, terroristexpert vid Försvarshögskolan

Om Abdulwahab var en del av al-Qaidas planer är dock inte lika säkert:

– Det finns oklarheter kring hans resemönster till Irak, det är allt man kan säga i det här läget.

– Det finns en mycket stor volym av hot därute. Men risken att man hamnar på fel plats, i fel stad, i fel land är ändå extremt liten. Det måste vara business as usual, man kan inte gå omkring och vara rädd.

SDS

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt