måndag 6 december 2010

Dulee Johnson friad från anklagelser om våldtäkt

FRIANDE VÅLDTÄKTSDOM AIK-spelaren Dulee Johnson, född 1984 och liberiansk medborgare med tolkbehov på engelska, åtalades den 18 november misstänkt för våldtäkt på en 22-årig kvinna i sin lägenhet i Solna natten mot den 27 maj i år. Idag kom domen och Dulee är nu en fri man. Tingsrätten ogillade åtalet.

Johnson träffade kvinnan på en krog i Stockholm och bjöd hem henne och ytterligare en man. Väl i bostaden, enligt åklagaren Henrik Söderman, tilltvingade Johnson sig sex av kvinnan.

"Våldet har bestått i att Johnson – samtidigt som målsäganden skrek nej och gjorde motstånd – brottade ned henne och därigenom bröt hennes motstånd varefter han tilltvingade sig samlag."

Åklagaren byggde åtalet på uppgifter från kvinnan och mannen som ingick i sällskapet. Söderman sa att vittnet stärkte kvinnans berättelse om vad som skett i lägenheten. Johnson medgav att han haft sex med kvinnan men att hon gick med på det frivilligt.

Johnson själv, som suttit häktad sedan oktober, nekade och hans advokat sa att han (Dulee, PI anm.) såg fram emot att få berätta sin version av händelseförloppet och rentvå sitt namn. Förra fredagen släpptes Dulee på fri fot vilket var en signal på en friande dom.

Domen

Idag kl 11.00 kom Solna tingsrätt med domen, och det är enig tingsrätt som friar Dulee Johnson från anklagelserna om våldtäkt.

"Tingsrätten finner vid en samlad bedömning att målsägandens uppgifter inte stöds av övrig utredning i sådan grad att hennes uppgifter framstår som så trovärdiga och tillförlitliga att de kan läggas till grund för bedömningen av åtalet. Det är därför inte ställt utom rimligt tvivel att Dulee Johnson tilltvingat sig samlag på det sätt som åklagaren har påstått. Åtalet och målsägandens skadeståndstalan ska därför ogillas.”

Åklagaren Henrik Söderman har inte bestämt sig om han ska överklaga domen. Han har tre veckor att bestämma sig.

Avstängd

AIK har stängt av Johnson tillsvidare, i avvaktan på domen, och lovat att återkomma med ett besked rörande mittfältarens framtid i klubben i samband med tingsrättens dom. Under tisdagen ska man ha ett möte med Dulee Johnson eller hans representanter.

Tidigare har fansen och huvudsponsoren Åbro svurit över att Dulee Johnson svärtat ner klubben och krävt att han ska lämna den helt. Åbro står fast vid sina krav trots den friande domen: Välj mellan honom och oss.

Domstol

Solna tingsrätt, mål nr B 8627-10

Media

Sportbladet
Fotbollsexpressen

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt