måndag 6 december 2010

Fremskrittspartiet vill ha nationellt slöjförbud

Mette Hanekamhaug

NORGE Fremskrittspartiet lade i dag fram ett förslag som går ut på att införa ett nationellt förbud mot bärandet av hijab och niqab i landets grundskolor.

Mette Hanekamhaug, Fremskrittspartiets representant i kyrko-, utbildnings- och forskningskommittén i Stortinget, säger att hon har full respekt för andra kulturer och religioner men att grundskolan måste få vara en plats där det kulturella och religiösa lämnas hemma.

– Hijab är en kulturell symbol för kvinnoförtryck. Det är inte det kristna korset. Korset är heller inte stort och iögonfallande, och inte till hinder för att delta i simundervisningen.

I förslaget från Frp står det: När man tvingar barn till att använda hijab blir de upplärda i könsapartheid, som förkunnar att kvinnor är mindervärdiga och måste täcka sig för att inte väcka mäns okontrollerbara sexuella lustar. Att på detta sätt skuldbelägga kvinnor för våldtäkt är i sig allvarligt. Ännu värre är det när denna tankegång går så brett som vi i dag ser tendenser till, där små barn blir iklädda hijab för att inte väcka mäns begär.

Hanekamhaug anser att vänstern bör stödja förslaget.

– De socialistiska partierna ropar i regel högt när man diskuterar kvinnofrigörelse. Det är bara det vi talar om här. Förtryck av små flickor.

Aftenposten
Fremskrittspartiet

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt