lördag 25 december 2010

Unga muslimer varnar varandra för handhälsning

NORGE På den muslimska studentorganisationen Islam Nets hemsida diskuteras hur unga muslimer bäst ska kunna undgå att hälsa på det motsatta könet genom att ta i hand.

Somliga muslimer är bekymrade över hur de ska tackla islams regler för kroppskontakt och vart gränsen går för att hälsa på det motsatta könet. På Islam Nets hemsida går diskussionerna höga.

Jag måste medge att jag har problem med att avvisa handhälsing. Hur ska jag klara detta? Jag får alltid dåligt samvete efter att ha handhälsat.

Enligt islams regler ska man inte handhälsa på det motsatta könet, står det i ett av inläggen. Du kan heller inte handhälsa på varken dina egna eller dina föräldrars kusiner.

Efter att Islam Net arrangerade ett möte på högskolan i Oslo i höstas, där kvinnor och män blev anvisade till separata ingångar, vill rektor Sissel Østberg inte längre låna ut lokaler till organisationen.

Enligt uppgift ska Islam Net ha drygt 1 200 betalande medlemmar och knappt 5 000 anhängare på Facebook, där den officiella gruppen dock har knappt 2 500 medlemmar.

Den norsk-somaliska författaren och föreläsaren Amal Aden säger att integreringen inte kan lyckas om vi ska sluta att handhälsa på varandra.

– Det är fanatiker som hävdar att handhälsning inte är tillåtet. Du kan inte förvänta dig segregerade arbetsplatser i Norge. Om du inte kan hälsa på din chef skämmer du ut dig. Muslimer måste handhälsa på folk, det är rent hyfs.

Tina Shagufta Kornmo i Det liberale muslimske nettverket LIM berättar att första och andra generationens pakistanier inte har som vana att handhälsa sinsemellan. Hon hävdar att det inte står i koranen att det är otillåtet att handhälsa men att detta är en fråga om tolkning.

– Förbudet är en tolkning utförd av män och är ett sätt för att göra kvinnor osynliga i det offentliga.

Styrelseledamoten i Ung Muslim, Zakaria Saaliti, säger att frågan är omstridd.

– En minoritetsuppfattning inom islam föreslår att källorna som förbjuder handhälsning inte är tillräckligt tydliga och att ett kategoriskt förbud inte kan etableras. Till syvende och sist är det upp till den enskildes samvete vilka normer man vill följa.

Uppföljning

Dagen efter att artikeln om handhälsningar publicerats reagerade muslimska representanter i Norge.

Mehtab Afsar, tillträdande sekreterare i Islamsk råd, säger att de har långt viktigare saker att bekymra sig för i integrationsdebatten än om muslimer handhälsar eller ej.

Ansvarig för Islam.no, Basim Ghozlan, säger att det är väldigt få muslimer i Norge som aktivt uppmanar till att inte handhälsa. Han tror inte heller att tendensen breder ut sig.

Anne-Sofie Roald, professor och muslim vid Chr. Michelsen Institute i Bergen, menar att det finns en tendens till radikalisering bland muslimer.

– Det finns helt riktigt några profettraditioner som säger att kvinnor inte ska handhälsa på män. En bokstavstolkning av de islamiska texterna, koranen och profettraditionerna har blivit väldigt populärt.

Vidare är hon skeptisk till om muslimer kan få rätt till a-kasseersättning om de vägrar ta ett jobb där de kommer i kontakt med män.

ABC Nyheter
Klassekampen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt