söndag 4 september 2011

Centerpartister inte överens om nybyggarna från MENA

Montage: Affes statistik

POLITISKT KÄBBEL Under Centerpartiets förnyelsedagar i maj höll avgående Maud Olofsson ett linjetal om invandring och integration under parollen "Nybyggarlandet Sverige".

I den här posten finns hela talet samt listan på åtgärder att få flyktingar i jobb. Läs den först innan ni går vidare.

Debattkriget inom C

Efter Mauds tal och åtgärdsplan i maj inleddes ett debattkrig inom partiet. Det började med centerpartisten Ilan Sadé i Malmö. I en debattartikel på Newsmill uppmanade han sitt parti att ompröva invandrings- och integrationspolitiken. Han nobbade också Maud Olofssons hysteriska och naiva svammel om nybyggare.

Han fick svar av kurden Salam Zandi (dock ej centerpartist), som ondgjorde sig över svenskarna, att vi klumpar ihop alla invandrare till ett kollektiv, där ingen blir sedd som svensk om vederbörande inte följer traditionella värderingar eller beter sig avvikande från normen.

En del PI-läsare kommenterade Ilan Sadés ‘modiga’ debattinlägg med att att han är snart historia i partiet. Inte riktigt, men Niels Paarup-Petersen, C-ordförande i Malmö, gick i genmäle och skrev att han blev

”både förvånad och ledsen över Ilans reaktion på det kanske mest utmanande och visionära utspelet kring invandring och integration sedan länge. Dessutom är det nya programmet just en omprövning av politiken. Men kanske inte med samma innehåll som Ilan gärna ser.”

Ilan Sadé ville bland annat kraftigt minska invandringen från Mellanöstern och Afrikas horn. På det svarar Petersen:

”En sak kommer jag däremot aldrig att hålla med Ilan om. Vi varken kan eller ska basera vår politik på människors var människor är födda. Centerpolitik är i mina ögon att se till individen och inte placera folk i grupper baserat på tillfälligheter såsom var man är född.”

[..]

”Jag vill aldrig någonsin vara med i ett parti som ser olika på människor baserat på var de är födda, vilken religion de har eller vilken sexualitet de har. Och jag kommer alltid kämpa mot krafter som vill döma mig eller någon annan efter andras handlingar.”

Riksdagsledamoten Fredrik Federley hakade på och klarade heller inte av att Ilian Sadé ville minska på MENA-invandringen vilken de facto medfört många problem. Federley skriver:

Min partikamrat Ilian Sadé verkar se en huvudsaklig lösning på dagens integrationsproblem: att rangordna människor utifrån vilket land de kommer ifrån. Det är inte förenligt med centerpartistiska värderingar.

[..]

Att brännmärka människor och kollektivt diskvalificera dem från att komma hit beroende på vart de kommer ifrån, grundat i motstånd mot ett multikulturellt samhälle, tar jag och Centerpartiet avstånd ifrån.

Ilan Sadé gick härnäst i svaromål och smulade sönder sina partikollegors olika svar under rubriken Mina kritiker hycklar i integrationsdebatten.

Sedan var det riksdagsledamoten Staffan Danielssons tur vilket vi tagit upp. Under rubriken Det finns en gräns för hur många flyktingar Sverige kan integrera delade Danielsson delar partikollegans Ilan Sades åsikt om att Sveriges extrema invandringspolitik inte går att motivera med de så kallade demografiska skälen som vi fått höra till leda. Vidare menar han att det faktiskt finns en gräns för hur många Sverige kan ta emot och integrera och att detta problem förtjänar en seriös diskussion, bland annat den om rimligheten i att just Sverige ska anses klara ta ett så pass mycket större ansvar gällande mottagandet av så kallade ensamkommande flyktingbarn jämfört med våra grannländer.

Flosklernas mästarinna

Sist ut är Helene Törnqvist, ledamot för Centerpartiet i bla Utbildningsnämnden i Stockholms stad. Hon har följt C-kollegornas debattkrig och hennes inställning är klar:

”Centerpartiet ska se nyanlända ska ses som en resurs”

”Mångfald berikar och stärker ett samhälle”

”Sverige är stort – svenska hjärtan är större. Vi tar inte emot för många ensamkommande flyktingbarn.”

”Jag hoppas att Sadé kan se flerspråkigheten – och modersmålet i synnerhet – som en tillgång.”

”Den som har tagit sig över halva jordklotet är företagsam. Då behövs den individen för att utveckla vårt samhälle. Kanske han/hon är nästa generations Einstein eller kommer stå för en viktig innovation. Kanske den nyanländes nätverk och erfarenheter blir ovärderliga. Den nyanlände har också en kapacitet att från ankomsten vara med och bidra, som blivande skattebetalare.”

Relaterat

Nybyggaren Annie Lööf intervjuas i lördagens Eko:

Centerns nya partiledare vill massimportera nybyggare

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt