tisdag 13 september 2011

Terrormisstänkta begärs häktade för mordförberedelse

TERRORISM I lördags kväll greps fyra muslimer vid Göteborgs centralstation, misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Samtidigt utymdes konsthallen Röda Sten, invid Älvsborgsbrons fäste, där drygt 400 personer bevistade Göteborgs internationella konstbiennal. I förra veckan skrev Lars Vilks att han skulle delta men inte när. Evenemanget sker i flera städer. Eftersom det föreligger en ständig hotbild mot Vilks kan han mycket väl ha varit måltavlan, om de misstänkta tog för givet att han skulle dit.

Åklagare Agnetha Hilding Qvarnström begärde idag männen häktade men inte för den ursprungliga rubriceringen – istället är det för förberedelse till mord. Häktingsförhandling sker med start imorgon bitti vid Göteborgs tingsrätt.

Gänget tros tillhöra eller sympatisera med jihadisterna i Al-Shabaab i Somalia. På somaliska betyder det Ungdomsrörelsen och "moderpartiet" heter Islamiska Domstolarna, Supreme Islamic Courts Council, (SICC) sedan 2006. Tidigare hette det Union of Islamic Courts, (UIC) och senare Islamic Courts Union, (ICU).

Misstänkta

Abdi Weli Mohamud, född 1985, skriven i Gamlestaden, Göteborg. Somalier.
Abdi Aziz Mahamud, född 1985, skriven i Hjällbo, Angered. Somalier.
Mohamud Adel Kulan, född 1987, skriven i Bergsjön. Somalier.
Salar Sami Mahmood, född 1987, skriven i Västra Frölunda. Irakier.

Göteborgs tingsrätt, mål nr B 12823-11

Terrormisstänkta gripna
GT
GT
Aftonbladet
GP

Abdi Weli Mohamud är den s k 25-åringen. I GT-artikeln står det att han gick till moskén och blev allt mer religiös eller korrekt: radikaliserad. Han bor i Gamlestaden och moskén som man refererar till kan bara vara en: Bellevue-moskén i Gamlestaden. Den är ökänd för sina radikala grupperingar, bland annat TUFF/Anas Khalifa.

Göteborg pekas ut som rekryteringsbas

Unga somaliska män i Sverige hjärntvättas, utbildas och värvas som terrorister för somaliska terrorrörelsen Al-Shabaab. Göteborg pekas ut av flera källor som den största rekryteringsbasen. Där värvas unga för krig och terrordåd och det samlas in pengar till rörelsen. En av värvarna greps i samband med dödshoten mot Dansk Folkeparti-ledaren Pia Kjaersgaard.

Katsmugglingen i Skandinavien finansierar islamistisk terrorism
"Min son värvades som självmordsbombare"

Till Bellevue reste även Muhudiin Mohamed Jelle från Danmark, den islamistiske somaliern som försökte mörda den danske tecknaren Kurt Westergaard i Danmark på nyårsdagen 2010 med en yxa. Muhudiin Mohamed Geeles dömdes till tio års fängelse och utvisning för mordförsök och försök till terrordåd. Muhideen Jelle var sedan en tid övervakad av danska SÄPO, PET, eftersom han tillhörde "en del af et terrorrelateret netværk med tilknytning til Danmark".

Jelle var även god vän med landsmannen och "burqamördaren" Abdurrahman Hajji, 28 år och uppvuxen i danska Rödovre. Han lyckades iklädd burqa nästan utplåna hela Somalias läkarkår den 3 december 2009, när han sprängde sig på Al-Shabaabs uppdrag. 23 personer fanns på hotell Shamo i Mogadishu när dådet skedde vid en examensceremoni för de första läkarna som utbildats i landet sedan inbördeskriget startade. Självmordbombaren var utklädd i burqa när han bar in bomben mitt i ceremonin. Vid dådet dödades tre ministrar, två läkare och nio läkarstuderande samt tre journalister.

Abdurrahman Hajji kom till Danmark i femårsåldern och har växt upp där. Hans föräldrar har blivit danska medborgare. 2008 beslöt han återvända till Somalia tillsammans med sin fru och sitt barn. Enligt uppgift ville frun stanna i Danmark, men tvingades med. Han var hyggligt integrerad och sekulariserad somalisk pojke som mest var intresserad av idrott. Ganska framgångsrik fotbollspelare. Bosatt i Rödovre i Köpenhamns utkant och med välintegrerade föräldrar och syskon som blivit danska medborgare. Sedan kom OMVÄNDELSEN. Plötsligt slutade han omgås med sina kompisar. Hängde ständigt i moskén och kritiserade alla somalier i omgivningen för att vara dåliga muslimer. Slutligen bestämde han sig för att åka tillbaka till Somalia och göra jihad.

Hajji och Jelle reste runt i Sverige och samlade in pengar till Al- Shabaabs terrorverksamhet bland annat i Bellevue-moskén och i en mindre moské i Biskopsgården.

Jelle reste sommaren 2009 till Kenya. Där kontaktade han Najima Dahir Sharif, som kenyanska polisen misstänker vara ledare för en Al- Shabaab-cell i landet. Vid en razzia greps Sharif, Jelle och ytterligare tre somalier. Efter sex veckor i häkte utvisades Jelle till Danmark. Najima Sharif har sedan dess rymt och gått under jorden. Anledningen till polisrazzian var utrikesminister Clintons besök i Kenya, Al-Shabaab misstänktes planera ett attentat mot den amerikanska delegationen. Samma sommar var Al-Shababs utpekade andlige ledare Hassan Hussein i Göteborg under en årlig konferens, inbjuden av företrädare för Bellevuemoskén. Han lever i exil i Kenya.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt