måndag 5 september 2011

Poliser får lära sig arabiska

MALMÖ Poliserna i Rosengård för nu erbjudandet om en frivillig 12-veckorskurs i arabiska. Kursen arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan och drar igång i mitten av september. Kursen är förlagd utanför arbetstid och 45 poliser har anmält sig. Det är poliserna själva som föreslagit språkkursen uppger Bengt Hersler som är närpolischef i Rosengård:

Det finns många duktiga poliser som arbetar här och har önskat denna utbildning. Det är deras höga ambitionsnivå som gjort att kursen blivit av.

Kursens syfte är att förbättra kommunikationen mellan Polisen och invånarna i Rosengård. Kursens deltagare kommer att få lära sig artiga hälsningsfraser och polistermer på arabiska.

Närpolischefen förtydligar syftet:

Det handlar om att möta invånare på ett värdigare och lite hövligare sätt. Det är ett problem om man inte kan prata med varandra. Det är viktigt att öka kunskapen för att bli bättre poliser och kunna arbeta på ett effektivare sätt

Sedan menar Polisen att det också är viktigt att lära sig andra kulturella språk utöver det talade, därför skall poliserna få gå en kurs i muslimska seder och bruk. Närpolischefen Hersler uttrycker sig följande kring detta:

Vi är ute efter att bredda våra kunskaper. Varje gång man talar uttrycker man sig från sin kultur. Även om man talar samma språk är det inte säkert att man förstå varandra

Det är ännu inte bestämt om kurserna skall fortsätta, men Hersler säger sig vara öppen för den möjligheten.

Skånska Dagbladet

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt