onsdag 7 september 2011

Sörmlands landsting ger illegala vård trots höga sparkrav

ILLEGALA Sörmlands landsting beslutar att illegala invandrare (papperslösa och gömda på politiskt korrekt nysvenska) ska få rätt till vård på samma villkor som skattebetalande sörmlänningar. Samtidigt har landstingsbudgeten ett underskott på flera hundra miljoner kronor hårda sparbeting väntar under flera år framöver.

De nya reglerna ska börja gälla fr.o.m. årsskiftet. Beslutet försvaras med de sedvanliga flosklerna. Så här säger t.ex. landstingsrådet Åsa Kullgren (S):

– Det är en mänsklig rättighet att få vård.

Även oppositionsrådet Magnus Leivik (M) är glad som en lärka. Han har länge kämpat för att de sörmländska skattebetalarna ska tvingas sätta sina egna vårdbehov åt sidan till förmån för utlänningar som befinner sig olagligt i landet.

I Sörmland belastas vården redan idag av cirka 1 300 asylsökanden och man uppskattar att det dessutom finns cirka 300 olagliga invandrare i regionen men den verkliga siffran kan förstås vara betydligt högre. En inte alltför vågad gissning är också att ett beslut om gratis vård kommer att dra till sig många illegala från kringliggande landsting där reglerna inte är lika generösa.

Folkpartisten Thomas af Bjur berättar att redan den akutvård som vuxna asylsökande och illegala har rätt till idag kostar landstinget stora pengar. Utanpå detta kommer kostnaderna för vård till barn till asylsökande och illegala där redan idag generösare regler gäller. af Bjur tror att beslutet att ge illegala gratis vård i själva verket på något mirakulöst sätt ska minska kostnaderna för landstinget. af Bjur vänder sig (förstås) samtidigt mot att ett sånt här beslut görs till en ekonomisk fråga.

Till saken hör att Sörmlands landsting har ett underskott i budgeten på ca 230 miljoner kronor och måste spara. 300 tjänster ska bort, flera vårdenheter läggas ned och vård erbjudas på färre orter. Det ska också dras ned på vissa typer av operationer och på gratis hjälpmedel.

Inte heller när det gäller den försämrade vården och nedskärningarna saknas det innovativa nyspråkliga termer. I ett pressmeddelande beskriver hälso- och sjukvårdschefen Jörgen Striem nedskärningarna så här:

– De åtgärder vi föreslår [...] innebär också en möjlighet att utveckla det medicinska omhändertagandet och den sörmländska vården.

Ju mer landstinget måste spara desto bättre blir vården alltså. Vi får hoppas att det inte ska sparas så hårt att det går ut över på hälso- och sjukvårdschefens höga lön. Vem skulle inte ta rejält betalt för att sälja sin heder och blåljuga på det sättet?

Arbetande svenskar som finansierar landstingsvården drabbas alltså under flera år framöver av neddragningar, försämringar och besparingar. Pensionärer som arbetat och betalt skatt ett helt yrkesliv och som nu har ett större vårdbehov än i sin ungdoms dagar måste trots att de inte längre är så raska åka längre sträckor för att komma till sjukhus och vårdcentral. Mer resurser och bättre och billigare vård blir det i stället för sådana utlänningar som aldrig bidragit med en skattekrona eller arbetad timme till den svenska välfärden, som vistas i landet olagligt och som vägrar följa svensk lag och svenska migrationsmyndighetsbeslut.

Sverigedemokraterna röstar som enda parti i Sörmlands landsting nej till beslutet att ge gratis vård till illegala.

SN
SR
Dagens medicin
Dagens medicin
Dagens medicin

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt