onsdag 7 september 2011

Kristna konvertiter dödshotade av imam i Sveriges Radio

DÖDSHOT I ett uppföljande program som handlade om hur en grupp kristna somalier på Rinkeby torg missionerat fick en imam från samma stadsdel uttala direkta dödshot då han beskrev hur muslimer som lämnar islam ska tas om hand.

- Det är varje muslims skyldighet att döda dem som lämnar islam.

Det var Sveriges radios somaliska redaktion som nyligen sände programmet där imamen kom med uttalandet. Kenadid Mohamed, reportern bakom det första inslaget, berättar för Dagen att vissa såg det som provocerande då de kristna somalierna stod och predikade om kristendomen utanför en moské under ramadan och att känslorna skiftade i målgruppen. Vissa blev förvånade då inte många somalier är kristna medan andra blev provocerade, något som fick prägla det uppföljande programmet i vilket den somaliska redaktionen uppmanade till debatt. Bland de som uttalade sig fanns en imam från Rinkeby som sade att det är varje muslims skyldighet att döda de som lämnar islam. Ännu värre var kanske svaret på reporterns hänvisning till att de befinner sig i Sverige, imamen säger då att de som behöver detaljer kan besöka hans moské i Rinkeby.

- Man tror inte att man lyssnar på Sveriges Radio till en början, berättar en somalier som lyssnade på radioinslaget. Hans reaktion var att reportern borde ha stoppat de här uttalandena. Han berättar också att imamen under inslaget refererade till de kristna somalierna som otrogna.

Mohamed menar att imamen tolkar koranen bokstavligt och att det således inte är möjligt att konvertera från islam. Ett synsätt många av de troende har, säger han, och lägger till att det brukar finnas stora skillnader i åsikterna bland somalierna. De som bott i Sverige en längre tid har en tendens att tänka lite annorlunda.

Markus Sand, pastor i Rinkeby som var närvarande på torget tillsammans med de kristna somalierna, säger att ingen av dem är själva bosatta i Rinkeby, något han tror skulle kunna vara ganska farligt för dem. Dessutom stod de inte utanför moskén som reportern uppgett utan på andra sidan torget.

Enligt uppgift ska inslaget nu vara borttaget.

Dagen

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt