lördag 10 september 2011

Media ljuger om invandringskritiska partiers opinionssiffror

MEDIALÖGNER ”De högerpopulistiska partierna är på reträtt i både Sverige, Norge och Danmark” basunerar Sydsvenskan ut idag. Stödet för Sverigedemokraterna ska enligt tidningen ha halverats, Dansk Folkeparti förutspås göra ett uselt folketingsval den 15 spetember och Fremskrittspartiet sägs gå mot en veritabel katastrof i norska kommunalvalet på måndag. Alltsammans rena lögner.

Desto allvarligare är falsarierna eftersom det inte är i någon partisk debattartikel de presenteras utan på redaktionell nyhetsplats som förmodas vara politiskt neutral. Så här skriver Sydsvenskan:

Enligt svenska opinionsmätningar har väljarstödet för Sverigedemokraterna närmast halverats under sommaren. När norrmännen går till kommunval på måndag väntas Fremskrittspartiet förlora nästan varannan väljare som röstade på partiet i stortingsvalet för två år sedan. När danskarna går till folketingsval på torsdag lär Dansk folkeparti mista en sjättedel av sin röststyrka.

Verkligheten är förstås en annan. Sverigedemokraterna ligger vid en sammantagen bedömning av den senaste tidens opinionsundersökningar strax över valresultatet, dvs på dryga 6 procent. Och då bör man hålla i minnet att partiet alltid ligger någon procentenhet lägre i undersökningar än vad man presterar i val. En undersökning avviker, den senaste från Synnovate men den uppvisade även i övrigt så märkliga och från övriga undersökningar avvikande siffror – bl.a. att hela fyra partier skulle åka ur riksdagen – att den måste betraktas med stor skepsis.

Sanningen om Dansk Folkepartis katastrofsiffror är att partiet i undersökningarna snittar på en dryg procentenhet under valresultatet, dvs ca 12,5 – 13,0 procent jämfört med de 13,9 procent man erhöll i valet 2007. Även här kan man förmoda en viss omvänd Bradleyeffekt till följd av den intensiva skuldbeläggningskampanj som de nordiska invandringskritiska partierna varit föremål för efter terrordåden i Norge.

För norska Fremskrittspartiet slutligen förhåller det sig så att partiet förväntas få runt 24 procent av rösterna i kommunvalet på måndag. Det är visserligen fyra procentenheter under toppnoteringen i en opinionsundersökning från juli månad på 28 procent men samtidigt två procentenheter över de 22 procent partiet fick i förra valet.

Det Sydsvenskan skriver är så ogenerat lögnaktigt att det ger obehagliga associationer till nyhetsrapporteringen i Kina, Nordkorea eller forna Sovjet och DDR. Men vi talar här om medier i Sverige, det land som enligt den ansedda tidskriften The Economist ska föreställa vara världens främsta demokrati. Detta illustrerar återigen att vanlig politisk anständighet och vedertagna demokratiska spelregler inte gäller i behandlingen av invandringskritiska partier.

PI har sökt reportern Erik Magnusson för en kommentar utan resultat.

Sydsvenskan
JP Valg 2011
SvD

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt