tisdag 13 september 2011

Sveriges Radio polisanmält för dödshot mot kristna

PUBLIC SERVICE Nyligen berättade vi hur en imam i Rinkeby dödshotat kristna konvertiter i ett program från Sveriges Radios somaliska redaktion. ”Det är varje muslims skyldighet att döda dem som lämnar islam”, hette det. Inslaget har nu polisanmälts för hets mot folkgrupp. Dessutom har tretton anmälningar hittills gjorts till Granskningsnämnden, som friar på löpande band.

Erik Johansson, missionssekreterare för EFS:s internationella missionsarbete, säger till Dagen att han reagerat kraftigt på inslaget och ringde och gjorde anmälan i onsdags kväll via telefon. Han hörde även av sig direkt till Sveriges Radios internationella avdelning, då låg programmet fortfarande kvar på nätet.

- Trettio minuter efter vårt samtal var det borta, säger Erik Johansson.

Det var Ingemar Löfgren, chef på SR International som tog bort programmet. Han är även ansvarig utgivare och den som får ta på sig eventuella påföljder. Han menar att det finns svagheter med ett sådant system, där han ska ha koll på vad som sänds på så många olika språk och det viktigaste redskapet är pålitlig personal.

- Eftersom jag är ansvarig utgivare, och det var flera saker som tydde på att de som reagerade på programmet hade rätt, valde jag att ta bort det, berättar han för Dagen.

- Sveriges Radio står för alla människors lika värde, och mot den bakgrunden får Sveriges Radio inte bli en talartribun mot intolerans. I så fall går det tvärtemot allt som vi står för.

Han vill dock inte ännu uttala sig säkert om något utan avvaktar en översättning av programmet ifråga.

- Jag är ansvarig utgivare för 8-10 olika språk och kan inte alla språken själv. Det går inte att ha en ansvarig utgivare för varje liten språkgrupp, som den somaliska redaktionen där det bara finns ett fåtal tjänster, berättar han.

Imamen uttalade dödshotet i en direktsänd studiodebatt dit flera olika gäster bjudits in. Löfgren menar att det kan vara svårt att hålla reda på vad som sägs i just en direktsändning.

- Om det nu stämmer, om en imam uppmanat andra muslimer att ta död på konvertiter, då har vi ett journalistiskt ansvar. Vi ska fråga hur det skulle gå till etcetera. Om han inte fick några motfrågor då har vi brustit i vårt journalistiska ansvar.

Dagen

Medietystnad

Johan Lundberg på Axess, vars blogginlägg om SVT:s täckning av tioårsdagen av 11 september vi återgav på måndagen, skriver åter igen insiktsfullt om även denna händelse och hur uppseendeväckande tyst det är i medierna. Observera det sista stycket.

Är det inte märkligt att en imam i Rinkeby kan uttala ett dödshot i Sveriges Radio, utan att detta uppmärksammas i svenska medier? Tidningen Dagen skrev för flera dagar sedan om radioreportaget om somaliska konvertiter i Rinkeby, vilket följdes upp av en radiodebatt, där en somalisk imam i Rinkeby sa att det är varje muslims skyldighet att döda dem som lämnar i slam.

Tidningen Dagens reporter Jacob Zetterman skriver: ”Man tror inte att man lyssnar på Sveriges Radio till en början, berättar en somalier som lyssnade på radioinslaget. Hans reaktion var att reportern borde ha stoppat de här uttalandena. Han berättar också att imamen under inslaget refererade till de kristna somalierna som otrogna.”

EFS:s Erik Johansson har dock anmält Sveriges Radio för hets mot folkgrupp. Än en gång åskådliggör SR alltså att det så kallade näthatet inte bara florerar i kommentatorsspalter, utan även är frekvent förekommande i etablerade medier: ”Uppmaningen att döda konvertiter har legat på SR:s hemsida länge. Den ansvarige utgivaren förstår inte somaliska och först i tisdags begärde han en översättning. Det tar en hel vecka enligt deras rutiner”.

Axess

Relaterat

Kristna konvertiter dödshotade av imam i Sveriges Radio

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt