torsdag 8 september 2011

Inga extra pengar till etablerings­reformen

NYBYGGARFINANSIERING Arbetsförmedlingens kontroversiella generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist uppgav nyligen att kontor som är i behov av extra finansiering för den så kallade etablerings­reformen, där Arbetsförmedlingen tagit över ansvaret för nyanlända invandrare, skulle få så mycket de behövde och att det finns gott om pengar. Företrädare för fackförbundet ST menar dock att löftet inte håller.

Ett flertal arbetsförmedlare som arbetar med reformen och ST Press talat med tidigare vittnar om resursbrist och en byråkratisk röra. Då Arbetsförmedlingen nyligen lade fram en rapport om reformen lovade Bermudez-Svankvist att kontor där fler handläggare behövs skulle få det och att det fanns åtskilliga miljarder att ta av.

Lars-Erik Backström, ST:s vice ordförande inom Arbetsförmedlingen, menar att det inte riktigt förhåller sig så. Någon enstaka tjänst kanske men några miljarder finns inte.

– Pengarna i reformen är öronmärkta och får inte användas till något annat, som personal.

Bermudez-Svankvist avböjer att kommentera uppgifterna till ST Press och hänvisar till ekonomichefen Karin Leth som uppger att Arbetsförmedlingen har ett överskott just nu för etableringsreformen, dock endast på en knapp halv miljard. Och om överskottet finns kvar vid årsskiftet ska pengarna returneras till staten. Hon bekräftar även att överskottet inte kan användas till att anställa fler handläggare. Däremot delar hon inte ST:s och arbetsförmedlarnas uppfattning om personalbrist, Backström som menar att general­direktören farit med osanning ger hon heller inte mycket för.

– Generaldirektören har en väldig kontroll på anslag och är väl insatt i verksamheten. Det är inte en generaldirektörs uppgift att kunna detaljer i anslagsposter.

ST Press

Relaterat

Jobbsatsning för invandrare gav få jobb

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt