fredag 23 september 2011

Diplomater lämnade FN-möte under Mahmoud Ahmadinejads tal

UTRIKESPOLITIK Det s k Palestina vill gärna bli fullvärdig medlem i FN. Detta skulle i praktiken innebära att regionen får status som självständig stat. Men hur kan en region som inte erkänner grannen Israels existens, eller inte har ett fungerande rättssystem eller statsskick, ha anspråk på att accepteras i FN?

När Irans president Mahmoud Ahmadinejads höll tal idag i FN:s generalförsamling reste sig flera länders representanter och lämnade lokalen. Även representanter för EU-länderna följde efter. Anledning: Mahmoud Ahmadinejad levererade ett starkt anti-amerikanskt tal – och anklagade USA för att vara en ”arrogant makt”.

Samma sak hände förra året. Då gick till och med Sveriges diplomat ut. Så icke denna gång. Istället lämnade bl a USA och Frankrike lokalen i protest. När Ahmadinejads började orera på sedvanligt sett om hur vedervärdiga västländerna var med sin ekonomi, politik och militära aktioner, rann tålamodet slut hos flera länders diplomater. Den tyska delegationen sade att de lämnat församlingen efter den ”grova, antiamerikanska, antiisraeliska och antivästerländska harangen”.

Ahmadinejad kritiserade USA för att ha dödat Usama bin Ladin och ifrågasatte vem som låg bakom både Förintelsen och 11 september-dåden. Ahmadinejad anklagade väst för att med hjälp av skuggspel – inklusive knarkaffärer och mord – säkra ”sina intressen och imperialistiska mål”.

-De försvagar länder genom militärt ingripande och förstör deras infrastrukturer för att plundra deras resurser, sade han.

New York Daily News
Expressen
Guardian

PI:

Det är ju ganska typiskt att de länder som gör anspråk på att få inflytande i västvärlden, gör bort sig gång efter annan. Det finns då gissningsvis ingen annan anledning för det västhatande Mellanöstern att delta och få insyn i västs aktiviteter än att lära sig så mycket som möjligt om hur systemen fungerar, för att sedan gå till angrepp. De här länderna vet inte vad diplomati är för någonting. Det enda de känner till är hat och oförsoning med det de inte förstår. Naturligtvis ska ”Palestina” inte få något FN-medlemskap. Det räcker så väl med andra hatländer som har lyckats tråckla sig in. Men det lär sluta på sedvanligt sätt: Det är USA:s och Israels fel.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt