fredag 9 september 2011

Nybyggare dyr affär för kommun

DYRA NYBYGGARE Tjänstemän på Växjö kommun har på kommunalrådet Bo Franks (M) uppdrag tagit fram siffror på vad kommunens mottagning av ”flyktingar” kostat. Frank konstaterar att de senaste fyra årens mottagning varit en svidande dyr affär för kommunen. 106 655 374 kronor landar den merkostnad för de senaste fyra årens mottagning av invandrare på. Siffrorna presenterades nyligen för Växjös kommunledning.

– Den här framställningen visar att kommunen inte alls är kompenserad för de merkostnader som vi har för flyktingmottagandet, säger kommunalrådet Bo Frank (M).

Beloppet är ett resultat av en sammanslagning av ekonomiskt bistånd som betalats ut under 2007 – 2010. Frank menar att syftet med uträkningen är att visa på hur Växjö drabbats ekonomiskt av ett generöst mottagande.

– Jag förväntar mig att få en förståelse för att kommuner som har ett generöst flyktingmottagande måste få ett generöst statsbidrag. I dag är det faktiskt så att kommuner som har ett generöst flyktingmottagande missgynnas starkt ekonomiskt av regeringen.

I Växjö står gruppen nyanlända för ungefär 35 procent av den totala kostnaden för ekonomiskt bistånd. Efter avslutad introduktion räknas de som vilken annan medborgare som helst, således är den faktiska siffran antagligen långt mycket större.

Smålandsposten har varit i kontakt med Frank:

Det finns ju andra grupper i samhället som också kostar pengar. Hur ska ni göra med de grupperna?
– Du tycks vara av den uppfattningen att kommunen bara ska tiga och se på när vi inte får kostnadstäckning av staten.

Jag ställer bara frågan till dig nu om andra grupper som också kostar.
– Min uppgift är att skydda kommuns ekonomi och se till så att Växjö utvecklas på ett bra sätt. Om jag då upptäcker att staten inte betalar vad det kostar kommunerna att ha ett generöst flyktingmottagande, då är det min förbaskade skyldighet att tala om det för regeringen.

Om ni inte får kompensation, vad betyder det då?
– Det betyder att kommunen på kort sikt inte riktigt får den ekonomi som vi skulle kunna ha om vi blivit kompenserade för de faktiska kostnaderna.

Innebär det att Växjö kommer att ta emot färre flyktingar framöver?
– Nej det gör det inte. Det innebär att vi kommer att vi ungefär kommer att ligga kvar på den nivå som vi för närvarande har.

SMP

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt