tisdag 27 september 2011

Holländarna en stor framgång för Jämtland

NYBYGGARE VÄRDA NAMNET PI har tidigare berättat om de holländska nybyggarna som tar sig till Sverige och framför allt Jämtland i en strid ström. De är ofta självförsörjande i princip från dag ett, lär sig språket på nolltid (se videon ovan) och berikar – i ordets rätta bemärkelse – sitt nya hemland. Inga kränkta körer som ylar om diskriminering och särlagstiftning här inte. Ingen stenkastning på polis och räddningstjänst heller.

Hittills i år har 19 holländare flyttat till Jämtland och fler är på ingång. Under sommaren har det dessutom varit ovanligt många holländare som turistat i länet.

– Många av de som väljer att flytta är väldigt drivna, ofta handlar det om egna företagare som vi hoppas vill starta egna företag då de anländer till Sverige, säger Anja Palm på Midscand i Östersund.

Midscand är en regional organisation som hjälper företag och människor som vill flytta till Jämtlands län. Hittills har det varit igång i fyra år och skulle egentligen avslutats i och med årskiftet 2010/11 men är nu förlängt till 2013/14 på grund av det goda resultatet. Nio gånger per år besöker representanter för projektet Holland för att locka hit de drivna holländarna som anger trångboddheten som ett av de främsta skälen till att så många vill flytta – 16 miljoner bor på en yta ungefär lika stor som Jämtland. I Sverige lockar skolan, vidderna, naturen och ett lugnare levnadstempo.

– Trycket ökar hela tiden, allt fler vill hit. Vi hade kunnat få hit ännu flera men många har stora problem med att kunna sälja sina bostäder hemma i Holland, säger Jan Sikking, också han på Midscand i Östersund.

– Ett annat problem är svårigheterna med att ge dem svenska personnummer. Det kan ta upp till tre-fyra månader innan skatteverket fått fram de nya personnumren, säger Anja Palm.

Just nu bor 34 holländska familjer i Jämtland som tagit sig dit via Midscand.

ÖP

Relaterat

Nybyggare värda namnet
En annan sorts nybyggare till Jämtland
Svenska kommuner på holländsk emigrantmässa

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt