tisdag 27 september 2011

UR gör dokumentär serie om ensamma barn på flykt

SKÄGGBARNSPROPAGANDA UR, den folkbildande falangen inom svensk public service, förfaller på samhällskunskapsområdet emellanåt till något som mer liknar ett politiskt korrekt propagandaministerium. Tidigare bestod försyndelserna mest i en viss allmänpolitisk vänstervridning, men sedan UR av Riksdagen gavs riktlinjer med ett ”särskilt ansvar för språkliga och etniska minoriteter” är det främst den multikulturalistiska diskursen som gäller som officiell sanning och där har ju höger och vänster i Sverige på ett närmast rörande sätt förbrödrats.

Nu har UR procuderat vad man kallar för en dokumentärserie om ensamma barn på flykt. En snabb genomläsning av seriens presentation skvallrar dock om att det snarare är politiskt korrekta åsikter som har dokumenterats än en objektiv verklighet. Här lyser alla besvärande fakta med sin frånvaro. Inget nämns om att dessa personer i påtagligt många fall vare sig är ensamkommande, barn eller flyktingar utan i stället vuxna som ljuger sig in i landet, ekonomiska migranter med avsikt att fungera som anhörigankare åt resten av släkten och/eller att skicka pengar till hemlandet. Inget sägs heller om hur denna trafik kontrolleras av organiserade människosmugglarligor som tar hundratusentals kronor för att transportera ett ”barn” till Sverige eller annat land i Europa.

Ett par hundratusen kronor vore mycket pengar även för en förvärvsarbetande vuxen svensk att slanta upp för en utlandsresa. I de fattigaste delarna av världen tjänar en stor del av den vuxna arbetande befolkningen mindre än en dollar om dagen. För en sådan person skulle det ta ca 200 år att få ihop till en biljett till Sverige om han lade undan hälften av sin inkomst. För ett ensamt föräldralöst barn på flykt i Somalia framstår det troligen som lättare att plocka ned månen än att få ihop till en Sverigeresa. Håll detta i minnet när ni läser nedanstående presentation av UR:s nya ”dokumentära” serie med berättelser om och av ett antal ”ensamkommande flyktingbarn”.

De har ensamma fått tackla omänskliga situationer både före, under och efter flykten. Nu lever de i Sverige och är några av de drygt 2 000 barn som kommer hit utan föräldrar eller släktingar varje år. Träffa dem i UR:s nya dokumentärserie med premiär på måndag.

I Ensamkommande flyktingbarn träffar vi föräldralösa Aster, 17 år, som flydde från militärtjänsten i Eritrea och Hanna som blev lämnad ensam i Sudan när fosterfamiljen flyttade till USA. I dag är de bästa vänner – men Hanna vet inte om hon får stanna. Reza och Mortaza, 16 år, försöker få fäste i den helt nya tillvaron, 20-åriga Hadi brottas med minnen från tortyren i fängelset, medan juniorlandslagsboxaren Ali, 16 år, ser sin talang som vägen till ett bättre liv.

– De unga människor vi har följt är otroligt starka. Trots sin svåra bakgrund och långa flykt har de drömmar och hopp om framtiden. De ser sig inte som offer; de vill starta ett nytt, tryggt liv, säger Sofia Eriksson som står bakom serien tillsammans med Mikaela Matar.

I fyra delar får du lära känna de sju ungdomarna Reza, Mortaza, Aster, Hanna, Ali, Hadi och Amin. Du får ta del av svåra upplevelser i deras historia, såren efter flykten, deras tillvaro i Sverige, oron över hur det ska bli, saknaden efter familjen, sömnlösheten och ilskan. Men också tacksamheten till de personer som hjälper, drömmarna om en trygg framtid, önskan att få ett jobb och hoppet om lycka.

Varje år flyr cirka 10 000 barn ensamma till olika länder i Europa, de flesta med hjälp av människosmugglare. Under år 2010 kom 2 393 barn till Sverige och av dem fick 1 351 barn uppehållstillstånd. Sverige blev då det största mottagarlandet i Europa, följt av Storbritannien och Norge som varit de länder som tagit emot flest barn tidigare år. I år förväntas cirka 2 400 ensamkommande barn söka asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

Ensamkommande flyktingbarn har seriestart på Internationella barndagen, måndagen den 3 oktober. Sista programmet sänds på FN-dagen måndagen den 25 oktober och följs upp med diskussion i Kunskapskanalen kl. 22.30 där programledaren Doreen Månsson ställer angelägna frågor till bland andra migrationsminister Tobias Billström.

Tittare känsliga för politisk korrekthet varnas.

UR

Relaterat

Ensamkommande ofta äldre än uppgiven ålder

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt