fredag 5 november 2010

Arbetskraftsinvandringen ett fiasko

ARBETSKRAFTSINVANDRING Dagens Nyheter skriver i dag om hur regeringen Reinfeldts lag om arbetskraftsinvandring, den som var så viktig för Sveriges framtid, blivit en lönsam affärsidé för samvetslösa företagare. Från 30 000 kronor och uppåt tar dessa människor betalt för ett svenskt arbetstillstånd – utan något garanterat jobb.

Företagarna, ofta invandrare, ägnar sig åt att sälja arbetstillstånd utan att verkligen erbjuda ett arbete. En svensk hemsida riktad till rysktalande annonserar öppet med försäljningen av tillstånden. Pengar som går rakt ner i fickan på företagarna. Varken Migrationsverket eller någon annan kollar upp vad som händer förrän eventuellt två år senare om någon försöker förnya tillståndet. Arbetsgivare som kräver sexuella tjänster eller tiotusentals kronor för att hjälpa till med ett anställningserbjudande är inte ovanligt.

Många är dock beredde att betala för ett tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd, som ger möjlighet till en svensk legitimation och bankkonto, till att köra bil, läsa på SFI och få förstahandskontrakt på en lägenhet. Med tillståndet i hamn har de tre månader på sig att hitta en annan, vit arbetsgivare. Går inte det kan de ändå stanna kvar och arbeta svart i två års tid.

En polisintendent vid gränspolisen i Stockholm säger att arbetskraftsinvandringen är nästa stora skojar- och traffickingbransch då lagen inbjuder till utnyttjande:

– Det finns företag som utnyttjar det faktum att vissa människor är så desperata att de är beredda att jobba femton timmar om dygnet mer eller mindre gratis för att eventuellt fyra år senare få ett permanent uppehållstillstånd.

Vissa arbetsgivare utfärdar ett misstänkt antal anställningserbjudanden. Ett exempel är ett gatuköksföretag som under tre sommarmånader inkom med tio ansökningar. Företaget har bara tre anställda. Samtliga tio tilltänkta nyanställningarna avser ”skala och hacka grönsaker”.

Ett annat gatukök i Kista, utan några anställda alls, inkom med åtta ansökningar i augusti. Från ett kafé med tre anställda i samma område kom också åtta ansökningar. Issa Habil Juristbyrå, som hjälpt gatuköken med ansökningarna, säger till DN att det inte är hans sak att bedöma om en ansökan verkar rimlig i förhållande till företagets storlek:

– Jag har inte med det att göra.

Ingen som råkat illa ut vågar berätta om det hela då tillstånden är knutna till en specifik arbetsgivare. De hotas då med uppsägning. Ett exempel är en kock som för ett par år sen polisanmälde en restaurangägare i Sollentuna som tagit betalt 50 000 kronor för att utfärda ett anställningserbjudande. Chefen höll dessutom inne med två månadslöner. Ärendet lades ner då kocken tvingats återvända till sitt hemland.

Även inom byggbranschen har antalet arbetskraftsinvandrare från länder som Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Filippinerna ökat markant. Vissa företag erbjuder bara halva den kollektivavtalade månadslönen, 13 500 kronor för heltid.

Migrationsminiser Tobias Billström säger till TT att uppgifterna är oroande och att han tar dem på allvar men samtidigt att regeringens inställning är att arbetskraftsinvandring behövs:

– Skenanställningar ska bekämpas, men behovet av arbetskraft kommer att växa. Systemets grund är bra.

Samtidigt skriver Markus Uvell, VD för moderatmegafonen Timbro, på Newsmill att man måste acceptera stora förändringar i arbetsrätten och lönebildningen om vi skall kunna behålla de mycket höga invandringstalen även i framtiden. Uvells recept är: Lägre löner, sämre rättigheter för den anställde.

DN

Mer läsning

DN: ”Jag skulle ha arbetat som en slav”

DN: Facket hinner inte kolla upp

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt