onsdag 17 november 2010

Polisbilar vandaliseras i Botkyrka

KULTURBERIKNING I den mångkulturella kommunen Botkyrka i Stockholms södra utkanter vandaliseras polisbilar på löpande band. Däcken skärs sönder, rutorna krossas och karosserna blir inslagna.

Under den senaste tiden har mängder med polisbilar blivit vandaliserade i Botkyrka och omkringliggande kommuner. Tidvis har det varit så illa att polisen varit tvungen att sända två bilar på larm då man inte vågat lämna fordonet obevakat, vilket i sin tur innebär att färre polisbilar finns ute och rullar på gatorna och servicen till allmänheten försämras.

Hittills i år har 21 fall av vandaliserade polisbilar rapporterats i Södertörns polisdistrikt, varav tio sedan den 29 september. I vissa fall har även stöld av värdefull utrustning ur bilarna förekommit.

– Vid några tillfällen har vi blivit kallade till en plats där ingenting skett. När vi kommit tillbaka till bilen har däcken varit sönderskurna, rutorna krossade och utrustning stulen. Vi kan inte bevisa det, men det finns antagligen en krets som håller på med det här mer planlagt.

Anders Wennerlund, Södertörnspolisen

Vid grövre skador går försäkringsbolaget in och betalar. Det vanligaste är att däcken blir sönderskurna, vilket kan kosta 4 500 kronor per däck som polisen får ta från sin egen budget. Fordonskommissarie Mats Larsson säger att vandaliseringen ökat markant och att det aldrig förekommit så mycket som under denna höst.

Larsson berättar om ett tillfälle då någon sprängt en fönsterruta med en fyrverkeripjäs och sedan tömt en pulverbrandsläckare i förarutrymmet.

– Jag tycker det är väldigt respektlöst. Att ge sig på en polisbil ligger så långt ifrån ens egen värld.

Mitt i Botkyrka

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt