fredag 5 november 2010

Sossar välkomnar fler ensamkommande trots bostadsbrist

ENSAMKOMMANDE Sedan minst ett år tillbaka har Migrationsverket vädjat till kommuner att ställa upp med boenden åt de s k ensamkommande. Men man möter på motstånd i en del kommuner. Växjö tillhör dock de som tar emot. Idag har man två boenden med 26 platser för ensamkommande, varav sex för asylsökande. Men kommunen har svårt att ordna eget boende till de som fått permanent uppehålls-tillstånd. Receptet på bostadsbristen? Man tar dit fler. I alla fall om två sossar i Växjö, Charlotta Svanberg och Gunnar Storbjörk, får som de vill. 

De har formulerat en skrivelse till kommunstyrelsen där de vill att kommunen ska välkomna ytterligare ensamkommande ”barn”. Motiven är två: Kommunen har råd med det samt underlätta för Migrationsverket

– Nämnden för arbete och välfärd har en bra organisation för detta. En rik kommun som Växjö kan ta emot några barn till, säger Svanberg.

Alla svenska kommuner borde ta ett solidariskt ansvar för att emot de ensamkommande barnen, säger Gunnar Storbjörk och menar att Växjö inte bara kan stå och titta på för att andra kommuner inte sköter sig.

– Det handlar om ett mänskligt ansvar.

Moderaterna tycker annat:

– Varje kommun som ska teckna avtal om att ta emot ett utökat antal barn måste tänka hela kedjan ut, säger Willemo Carlsson (m), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

– De (socialdemokraterna) får tycka att vi kan ta emot fler men vi måste kunna erbjuda hela kedjan annars skapar vi problem, säger Carlsson.

Charlotta Svanberg anser att bostadsfrågan förhoppningsvis kan lösas genom diskussioner med bostadsbolagen.

SMP

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt