fredag 26 november 2010

Fängelse för åklagarhot vid kopplerirättegång

RÄTTVISA Det uppmärksammade kopplerimålet i Malmö där flera utländska män dömdes till milda domar för att ha salufört en förståndshandikappad 14-årig flicka för sexuella tjänster hade som ingrediens att den först tillsatte domaren Monica Nebelius hoppade av sitt uppdrag efter att grova hot riktats mot henne och hennes familj. Även åklagaren Ulrika Rogland och en polisman som arbetade med fallet fick mottaga hot vilket nu lett till att en 36-årig släkting till en av de åtalade döms till fyra månaders fängelse för hot mot tjänsteman.

En 18-årig medåtalad kvinna döms till 75 dagsböter för förolämpning. Åtalspunkten hot mot tjänsteman ogillas för hennes del. Tingsrätten kunde konstatera att den dömde mannen flera gånger hade kontaktat både åklagaren och polismannen med anledning av att hans släkting var frihetsberövad.

Tingsrätten säger också att det är uppenbart att det som sades för åklagaren framstod som hot för de åtgärder hon vidtagit i sin myndighetsutövning. Uttalandena har uppenbart varit till för att göra henne rädd för sin egen säkerhet, och de åtgärder som vidtagits för att skydda henne visar också att hotet varit allvarligt. Det måste ha stått klart för 36-åringen att hans uttalande skulle uppfattas som ett allvarligt hot, säger tingsrätten i domen.

Den 18-åriga kvinnan frias från åtalet om hot mot tjänsteman. Tingsrätten anser inte att det är utrett och bevisat vad hon sagt till polismannen när hon ringde upp honom. Hennes uttalande om att han "hade en djävul i sig" kan enligt tingsrätten inte bedömas som ett hot.

Att hon vid ett annat tillfälle skrek "jävla hora" till åklagaren utanför en rättssal anses inte heller bevisat ha samband med att åklagaren väckt åtal mot hennes släkting, enligt tingsrätten. Det bedöms inte som förgripelse mot tjänsteman och hon döms i stället för brottet förolämpning.

Den 36-årige mannen döms också att betala 20.000 kronor i skadestånd till åklagaren. Däremot prutar tingsrätten på polismannens lika högt yrkade skadestånd och han får bara 15.000 kronor. Skälet därtill uppger tingsrätten vara att han som polis får anses ha en högre beredskap mot hot som dessa.

DN

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt