måndag 8 november 2010

Nytt namn för Ship to Gaza: Flight to Israel

GAZA-KONVOJEN Alla minns väl fiaskot Ship to Gaza (eller Ship to Hamas om man så vill), där extremvänstern och diverse islamister slagit sina påsar ihop för att ta sig till Gaza-remsan på hyrda fartyg med tonvis av olika förnödenheter. Det gick inte så bra. Israel varnade i förväg men ingen lyssnade. Fartygen bordades den 31 maj av israeliska soldater på internationellt vatten vilket slutade med att nio turkiska islamister (IHH) sköts ihjäl i tumultet. Man förde sedan resterande ombord till Israel där alla blev förhörda. Elva av de gripna var från Sverige bland annat islamistkompisarna Mattias Gardell, Henning Mankell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) och Dror Feiler(som motsätter sig sitt ursprungsland). Gänget släpptes och kom hem till Sverige för att stortjuta inför TV-kamerorna. Nu har Mehmet Kaplan (MP) och Dror Feiler tagit flyget till Israel och på plats försökt polisanmäla staten Israel och dess försvarsmakt för bland annat olaga frihetsberövande och misshandel.

Men Israels ambassad skickade före resan ut ett pressmeddelande där de uppgav att resan var ”en provokation med enda syfte att söka konfrontation”. När sedan Kaplan och Dreiler landade i Tel Aviv under söndagen blev det ett oförrättat ärende. De fick inte lämna flygplatsen och nekades därmed inresa i landet. Enligt Sabine Hadad, talesperson vid inrikesministeriet, har passagerarna som fördes till Israel från flottan i maj skrivit på ett dokument som förpliktar dem att ansöka om tillstånd för att komma in i landet.

-De (Kaplan och Feiler) var väl medvetna om omständigheterna men de respekterade det inte, säger hon.

Dror Feiler sade på lördagen att det är ”en stor skandal” om de båda stoppas. Han sade också att han inte skrivit på något dokument där han godkänner Israels villkor.

-Det finns ingen som helst juridisk grund att vägra mig tillträde, sade han.

SVT

Ship to Gaza: tidigare pressmeddelande 2010-11-05

Enligt ett pressmeddelande från Israels ambassad i Stockholm på fredagen (5/11) tänker Israel hindra Ship to Gazas talesperson Dror Feiler och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan från att på plats i Tel Aviv polisanmäla Israels regering och försvarsmakt. Som skäl hänvisas till den paragraf i israelisk lag som stipulerar att "varje person som försöker att illegalt ta sig in i landet nekas inresa i Israel under en period av tio år".

Det är ett egendomligt argument med tanke på att ingen av passagerarna på Ship to Gaza/Frihetsflottan försökte ta sig in i Israel. Inte heller hade de i avsikt att göra så. Tvärtom. De var på väg till Gaza när de långt ute på internationellt vatten bordades, tillfångatogs och mot sin vilja fördes till israeliskt territorium. Vid överfallet dödades nio människor och skadades ett trettiotal svårt. Fartyg, last och personliga tillhörigheter beslagtogs och har i de flesta fall inte återlämnats.

Det är just händelserna i samband med bordningen som ligger till grund för de polisanmälningar Feiler och Kaplan – på samtliga elva svenska passagerares vägnar – tänker inlämna till polisen i Tel Aviv och den allmänne åklagaren. Åberopade brottsrubriceringar är väpnat rån alternativt stöld, kidnappning, olaga frihetsberövande och misshandel.

Ship to Gaza-Sverige utgår från att Israel som rättsstat tillåter att personer, som på goda grunder upplever sig ha utsatts för brott begångna av landets myndigheter, bereds tillfälle att till polis och åklagare inlämna anmälan som gör att misstänkta brott kan utredas. De svenska passagerarnas talan förs av den välrenommerade israeliska advokaten Gaby Lasky. Feiler och Kaplan reser som planerat på söndag till Israel i förhoppningen att rätten ska få ha sin gång.

PIShip to Gaza
PIShip to Gaza
Nima Dervish på Newsmill om konvojen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt