lördag 13 november 2010

Rosengårdskravaller: Ilska mot polis, påstår ny rapport

RAPPORT "Det är inte stenarna som gör ont – röster från Herrgården, Rosengård. Om konflikter och erkännande". Så heter en ny rapport där forskare på Malmö Högskola pratat med unga MENA-ligister som deltig i de våldsamma kravallerna under en vecka i december 2008. Man hävdar bland annat att det var en stark aggression mot polisen som låg bakom bränderna och kravallerna vilket närmast kan beskrivas som en krigszon. Fråga vilken polis som helst som var med i kommenderingen.

- Många upplevde djup orättvisa och avsaknad av framtidsutsikter. En del hade själva hamnat i klammeri med rättvisan, konstaterar Per Olof Hallin, professor i kulturgeografi och en av rapportens författare.

Även den mediala uppmärksamheten ska ha bidragit till att konflikten eskalerade. Genom bevakningen fick de unga en arena. En slutsats av rapporten är att polisen bör förändra sitt arbetssätt, skriver media.

"Bränderna skulle provocera polisen"

Ungdomar som upplever stark aggression mot polisen utgjorde en viktig grogrund för våldsamheterna i Rosengård 2008. Det visar en ny forskningsrapport från Malmö högskola som drar slutsatserna: stärk de boendes kollektiva förmåga och förändra polisens arbetssätt.

Malmö Högskola
Ladda hem rapporten här

PI summerar – Hur det startade

Den egentliga anledningen bottnar i stängningen av den islamistiska källarmoskén som drevs av Islamiska Kulturföreningen a k a Abu Bakr As-Sideeq-moskén. De drivande bakom källarmoskén heter bland annat Basem Mahmoud och Ammar Daoud. Dessa betecknas som salafister och förespråkar strikt praktisering av islam – sharialagar, tillika är de inte främmande för Al Qaida, martyrskap etc. Av de skälen har man bevakats av Säpo. I SVT Debatt satt sedan Basem och ett jätteskägg och mumlade. Janne Josefsson frågade jätteskägget vad han tyckte om Bin Ladin. Inget direkt svar, bara avvisande rundsnack. Jätteskägget stödjer Bin Ladin men vågade inte erkänna det rakt ut.

Ammar Daoud intervjuades 2006 i en eminent artikelserie i SDS om islamismen på Rosengård.

Enligt såväl Abu Laban (dansk radikal imam nu död i cancer, anm PI) som Ammar Daoud ska en god imam visa vägen åt sina församlingsmedlemmar, inte bara i politiska frågor, utan även i sådant som har med privatliv och moral att göra. Deras uppfattning är fundamentalistisk. De söker svar på alla det moderna livets frågor i Koranen och ”den enda rätta tron”:

* Det är fel att ta studielån, eftersom ränta är ”haram”.
* Kvinnor måste från puberteten dölja håret under en slöja.
* Sex före äktenskapet är otänkbart.
* Flickor ska inte delta i simning i skolan.
* Musik som ”uppmuntrar till sexuellt umgänge med det andra könet” är oren.

För Ammar Daoud är mannen familjens självklara överhuvud.

– Det kan inte finnas två ordförande i en förening, säger han utan omsvep.

Att hålla fredagsbön tillsammans med kvinnor är inte att tänka på i Islamiska kulturföreningen.

– Vi har inte plats för kvinnor. Men det är ju inte obligatoriskt för kvinnor att gå i moskén. Så vi har sagt att vår fredagsbön är enbart för män, förklarar Daoud."

SDS
Läs även om extremisten Fauk Rustemi

Avhysningen

Den officiella anledningen till avhysningen var två. Islamisterna hade redan blivit uppsagda av hyresvärden åtta månader tillbaka i tiden. Nu hade man tröttnat och valde att avhysa islamisterna. Det andra skälet var att kommunen ville ha lokalen och förlägga en Boskola – att lära flyktingar bo inomhus helt enkelt.

Men en del av islamisterna företrädesvis tonåringar ockuperade källarlokalen. Dessa greps av polis som klev in. Islamisterna skrek Allah Akbar och fördömde att man tog in hundar i en moské – återigen en helt vanlig grå källarlokal. Polisen och kommunen placerade sedan en container framför dörröppningen så ingen kunde ta sig in.

Detta var startskottet på kravallerna som varade drygt veckan ut innan julafton 2008.

Det hör också till saken att dessa islamister är de som åsyftas i den så utskällda Rosengårdsrapporten – om islamismen som finns i området. De är ökända för att ha stängt ner musiken för några kvinnor under ett midsommarfirande ute på gräset. Det var haram. Man tvingade även kvinnorna att ta på sig slöjorna. I den stängda källarmoskén har islamisten Anas Khalifa föreläst om sitt eviga paradis, jihad, martyrskap och annat dylikt trams.

Den aktuella veckan: Förutom att islamisterna/araberna levde rövare fanns det även rent kriminella som ogillade polisens närvaro långt innan kravallerna startade. Deras affärer stördes så att säga. MENA-ligisterna i Black Cobra var en stor spelare bakom upploppen. De närmast gav unga direktiv att sätta eld, kasta sten osv. Det var samtidigt ett inträdesprov in i BC.

Man fick även hjälp av AFA-ligister. Ett antal snorungar från medelklassen och övre medelklassen deltog i upploppen. En av de då gripna, Gustaf Feuk född 1991, bor med sina föräldrar i ett sjumiljoner-kronors hus i det närmast homogena badparadiset Skanör tre mil söder om Malmö.

Det var också under denna kravallvecka som ett antal poliser filmade inifrån en buss där man fällde riksbekanta ”apejäveln och ”blattajävlar”.

Polisens egen film

”Apejäveln” åsyftade Gustaf Feuks arabiska stenkastande kompis som var i täten hela tiden: Hossam Choubach, född 1987. Båda åtalades för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel men friades av såväl tingsrätten som hovrätten då det inte gick att till hundra procent avgöra om det var de två som kastade sten på filmmaterialet. Gustaf Feuk och Hossam Choubach är tidigare dömda på varsitt håll för skadegörelse och misshandel i andra sammanhang.

Feuk har sedan dess dömts i mars 2010 för två rån varav ett var brutalt och cyniskt planerat. PI skrev om det i våras.

Fler filmer från kravallveckan

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt