måndag 1 november 2010

Knivman dömd till vård

LINKÖPING En 35-årig man som attackerade en 20-årig kvinna med kniv och anses lida av en psykisk störning dömdes i tisdags för grov misshandel till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Händelsen utspelades mitt på dagen vid 12-tiden den 20 augusti på Hamngatan i centrala Linköping då mannen utan ett ord går fram till kvinnan och knivhugger henne i magen. De var inte bekanta sedan tidigare. Efteråt flydde mannen till en psykiatrisk klinik där han grips av polis.

Kammaråklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för mordförsök. Linköpings tingsrätt valde i stället att döma mannen för grov misshandel då skadorna han åsamkat kvinna inte anses vara allvarliga. Mannen ska hållas kvar i häktet i väntan på överföring till en sluten vårdinrättning och betala 50 495 kronor i skadestånd till kvinnan.

Gärningsmannen är Hussein Mohamoud Isaaq, 741210.

Isaaq erkänner att han stuckit kniven i kvinnans mage men bestritt ansvar för brott med hänvisning till att han vid tillfället var förvirrad och psykotisk. Han påstår sig även höra röster som styr hans liv och säger till honom att han är vek, feg och ska bestraffas, att han ska dö och att han är rädd för att döda någon.

Kvinnan uppger att hon fortfarande mår mycket dåligt sedan attacken, är rädd och tror att alla omkring henne bär kniv. Hon vill inte vara ensam och ser till att dörrar är ordentligt låsta. Vid tidpunkten för händelsen skulle hon precis påbörja en fast timanställning som hon förlorade på grund av två veckors sjukskrivning.

Domstol

Linköpings tingsrätt, B 3281-10

NT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt