tisdag 16 november 2010

Sjundeklassare fick biblar

BIBELCHOCK Sjundeklassarna på Hammarskolan i Vännäs kom till lektionen med Nya testamentet i händerna som de fått av Gideoniterna, en internationell kristen organisation vars främsta uppgift är att sprida Biblar och Nya testamenten på hotell, fängelser, sjukhus och vårdhem. Skolinspektionen anser det vara ”mycket tveksamt” att tillåta religiösa samfund att sprida biblar i skolan.

Läraren som höll i efterföljande lektion skrev senare på sin personliga blogg att han trodde att tiden då bibelutdelare gavs plats i skolan var över, ”men uppenbarligen är det inte så”.

Skolans SO-lärare, Leif Åhman, säger att man i flera år låtit två äldre män besöka skolans sjundeklassare på hösten och under tio minuter få berätta om Gideoniterna och dela ut böcker till de som vill ha. Han säger sig aldrig ha ägnat en tanke åt att det skulle vara olämpligt i och med att det är frivilligt att ta emot en bok.

Hittills har inga reaktioner kommit från barnens föräldrar men i klasserna finns muslimer som avstår från att ta emot en bok. Åhman säger att om andra trosinriktningar också vill komma till skolan och göra samma sak får man fundera över vad det är som ska gälla.

Ännu har skolinspektionen inte prövat om Gideoniternas biblar i skolan strider mot lagen men man förhåller sig skeptiska till företeelsen och säger att det kan vara betydelsefullt att känna till näramre omständigheter innan de kan göra en bedömning.

Frågan har dock diskuterats under måndagen:

– Vi skulle nog rekommendera skolan att iaktta en viss försiktig att tillåta något dylikt. Eftersom utbildningen ska vara icke-konfessionell är det mycket tveksamt att tillåta religiösa samfund att sprida biblar i skolan. Snarare kan det vara viktigt att skolan hävdar och markerar den principen och avstår från ett sådant erbjudande

Carina Larsson, pressekreterare Skolinspektionen

VK

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt