torsdag 18 november 2010

Läkare misshandlad på förlossningen

ÖREBRO En läkare på Universitetssjukhuset Örebro blev misshandlad då han skulle hjälpa en svårt skadad kvinna efter en förlossning. Två anhöriga till kvinnan blev aggressiva och ville inte ha en manlig läkare i förlossningsrummet. De hotade och sparkade honom.

Kvinnan hade drabbats av en kraftig blödning efter en förlossning förra helgen och när läkaren kom in i rummet möttes han av skrik som sa att de inte ville ha en manlig läkare i förlossningsrummet. Läkaren försökte värja sig men fick ändå en spark i ljumsken. För att kunna ge henne rätt vård tvingades sjukhuset att tillkalla polis som avvisade de anhöriga.

Manlig personal på kvinnokliniken är enligt verksamhetschef René Bangshöj ibland ifrågasatt:

– Det är inte så vanligt i förlossningssituationer. Men på vår gynekologiska mottagning kan vi både få remisser där det står ”Kvinnlig läkare önskas”, eller att patienten uttrycker det när den kommer dit.

Kvinnan klarade sig och har nu kunnat lämna sjukhuset. Incidenten har dock fått klinikledningen att agera. Bangshöj ska i dag träffa chefen för länets mödrahälsovård, tillsammans ska de prata ihop sig om hur man klart och tydligt förklarar för gravida kvinnor och deras anhöriga att man inte kan välja kön på den som ska ge dem vård på sjukhuset.

– På kvinnokliniken erbjuder vi medicinsk kompetens. Den kan erbjudas av såväl man som kvinna, men man får ta emot den medicinska kompetensen av den som finns på plats när man kommer.

SR

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt