torsdag 4 november 2010

Sharia olagligt i amerikansk delstat

USA Oklahoma blir den första amerikanska delstaten som förbjuder tillämpandet av det islamiska lagsystemet sharia. Flera delstater väntas följa efter.

Utgången var väntad – knappt 70 procent röstade ja till förbudet, vars förespråkare säger att det är en preemptive strike – förebyggande attack – för att förhindra att Oklahoma går samma öde till mötes som vissa europeiska länder, som Storbritannien där sharia rutinmässigt tillämpas i muslimska områden. I andra länder har sharia använts för att rättfärdiga såväl grymma straff som amputering och stening som diskriminering av kvinnor på diverse sätt.

Trots att Oklahoma har en relativt liten andel muslimer – cirka 30 000 av en total befolkning på 3,7 miljoner – vill man förebygga problemet innan det över huvud taget uppstår. Drygt tio andra delstater följer utvecklingen nära.

En undersökning utförd av tidningen The Tulsa World tidigare i år visade på ett stort stöd för förslaget redan långt innan den slutgiltiga omröstningen: 49 procent sade ja. 24 procent var emot och 27 procent hade inte bestämt sig.

MailOnline
Politico
ABC News

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt