tisdag 9 november 2010

Bibliotek i invandrartät förort tvingas stänga

KULTURMÖRKER I mars öppnades ett nytt och fräscht bibliotek i den mycket invandrartäta förorten Bredäng i södra Stockholm. Det ligger i direkt anslutning till tunnelbanan och har lockat många besökare med sina generösa öppettider och inbjudande lokaler. Dock har det också dragit till sig besökare av ett mer tvivelaktigt slag. Många ungdomar har på eget bevåg nämligen förvandlat biblioteket till sin privata ”ungdomsgård”.

Sedan i somras har lokalerna bevakats av väktare, men trots detta har störningarna fortsatt och polis har vid flera tillfällen tvingats att rycka ut för att stävja oroligheterna.

Förra veckan urartade dock hela situationen ordentligt då ett ett tjugotal killar i 15-årsåldern kom in och började bråka med en besökare som satt och läste, de spottade och kastade böcker på honom, och började sedan kasta runt stolar i lokalen.

Personalen är idag chockad av det som hänt, och ingen vill låta sig intervjuas av rädsla för att identifieras. Många av de som jobbar i Bredäng har under året varit sjukskrivna i perioder för stressrelaterade problem som högt blodtryck, depression och sömnproblem. Idag är de rädda för att gå till jobbet, ingen av dem vill tillbaka.

Ansvarig chef för biblioteket är Elisabet Aldstedt och hon erkänner att man varit alldeles för släpphänt inför den oväntade kulturberikning som biblioteket ofrivilligt utsatts för.

Vi kanske skulle gjort mera ännu tidigare och det kan jag vara självkritisk till.

Men istället för att gå direkt på anledningen till bibliotekets problem väljer man att i sedvanlig svensk filttoffelstil göra om verksamheten. Den största skillnaden blir att biblioteket får en permanent personalgrupp, så att de ”lär känna” sina besökare.

Vi behöver hitta en kärngrupp som ska vara där mycket. Sedan ska vi utifrån den gruppen jobba fram vilken verksamhet vi ska ha.

På frågan om man tror sig kunna hitta ny personal som vill jobba där är Aldstedt optimistisk.

Jag vet redan några, vi behöver fylla upp med ytterligare några. Men jag har stora förhoppningar om att vi kommer hitta dem inom den närmaste veckan.

Personal som tidigare jobbade där, men inte längre vill eller orkar, skall dock slippa att återkomma efter ”verksamhetsomläggningen”. Varför biblioteket skall behöva ändra på sitt sätt att jobba istället för att konfrontera de störande elementen framgår ej av artikeln.

Politiskt Inkorrekt skrev om det mångkulturella Bredäng redan för 1 ½ år sedan, då ungdomar attackerade Cirkus Viktoria genom att kasta sten och ägg på både djur och cirkuspersonal. Artikeln är ej längre tillgänglig på nätet, men här kommer ett utdrag:

Vid 18.30 började ett fåtal ungdomar att kasta sten och andra föremål på de anställda. Polisen lyckades dock köra bort ungdomarna, men bara en timme senare larmades polisen igen, då hade upp till 50 ungdomar samlats och intensifierat sina attacker.

Både djur och anställda uppges ha fått sten, ägg och fotbollar kastat mot sig. En polispatrull åkte dit och försökte tala barnen tillrätta. Enligt Söderortsspolisen var personalen var upprörd. Inga djur träffades, men både människor och djur befann sig i riskzonen.

Gänget ville inte erkänna någon stenkastning. I och med att personalen inte ville göra någon polisanmälan försökte patrullen förklara allvaret i situationen genom att tala barnen tillrätta.

Men de var föga intresserade av att lyssna, säger polisen.

En timme senare var stenkastningen igång igen.

Då hade man återupptagit det här eländet och patullen stannade kvar tills föreställningen var över. Personalen beskrev situationen som mycket jobbig och har sagt att det alltid är så här när de är i Bredäng, säger polisen.

Efter föreställningen packade personalen på cirkus Viktoria ihop cirkusen och lämnade Bredäng tidigare än planerat.

År 2008 bodde 9230 personer i Bredäng, varav 5682 (60,4%) hade utländsk bakgrund.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt