onsdag 24 november 2010

Asylsökande nekades vård

SKÖVDE Ett så kallat ensamkommande flyktingbarn som brutit armen på sitt transitboende i Italien nekades operation på Kärnsjukhuset i Skövde med motiveringen att de inte trodde att Migrationsverket skulle betala för vården.

Den unga somaliska mannen bröt armen i samband med en olycka på ett transitboende i Italien där han arbetade och han ska då ha blivit utslängd. Armbrottet läkte ihop av sig själv, men läkte fel, något som han tänkte att svenska skattebetalare kunde åtgärda.

Vid ankomsten till Sverige sökte han vård på Kärnsjukhuset i Skövde där en läkare röntgade armen och kom fram till att en operation skulle bli nödvändig. Dock blev ingen operation av, dels med motivationen att sjukhuset inte får betalt av Migrationsverket för annat än akut vård, dels för att ingen garanti fanns för att armen skulle bli bra.

Västra Götalands-regionen har påpekat för sjukhuset att asylsökande barn (extremt luddigt begrepp, kan betyda allt från en 5- till 37-åring, PI:s anm.) har rätt till vård och nu har Mölndals kommun, dit pojken först kom vid ankomsten till Sverige, anmält sjukhuset till Socialstyrelsen.

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt