tisdag 24 maj 2011

Boende för ensamkommande upprör

OSBY I söndags skrev vi om Thomas Rosendahl, socialchef i Osby kommun, som påstod att mottagandet av så kallade ensamkommande flyktingbarn inte kostar kommunens invånare en krona (läs mer). Nu publicerar tidningen ifråga ett klargörande angående dessa vilda västern-beräkningar och rapporterar vidare om att grannarna till det nya boendet inte är särskilt förtjusta i att ha det där.

Påståendet i sig, att ensamkommande inte kostar kommunen en krona, är visserligen långt ifrån nytt i dessa sammanhang men bör belysas vid varje tillfälle då det förutsätter att den enskilde medborgaren är så pass dum att han eller hon inte skulle förstå att det rör sig om pengar från staten, det vill säga skattepengar.

För det första kan vi konstatera att läsarnas reaktion haft effekt. I dagens Norra Skåne finns en notis med ett klargörande:

Upprörda känslor

Vidare upprörs grannar av boendet för de ensamkommande medan kommunen försökte lugna med positiva erfarenheter.

Under informationsmötet, som inte alla fått en inbjudan till, undrade en man i publiken varför de valt just huset på Skeingevägen. Flera mötesdeltagare befarar att området nu kommer att bli mindre attraktivt med sjunkande huspriser.

– Det har ett attraktivt läge med närheten till skolan, menade Thomas Rosendahl.

En kvinna oroar sig för att hennes son skulle råka ut för ett av de boende som ”blivit galet”, något Marika Bjerstedt Hansen, (S) vice ordförande i socialnämnden, besvarade med att hennes arbete med ensamkommande i andra kommuner visar att dessa ungdomar inte är mer våldsbenägna än andra.

– De har tagit sig hit från andra sidan jorden och brukar vara väldigt målinriktade.
– Han som eldade i lägenheten på Infartsvägen då, undrade en i publiken?
– Det hade inte kunnat hända i ett sådant här boende, svarade Gunilla Kai Bevheden, enhetschef för mottagningen.

Politikerna medgav att kommunen inte kontrollerat möjligheten att förlägga verksamheten till de hus i Visseltofta som NCC snart lämnar tomma. Enligt Gunilla Kai Bevhedenmenade menar att det i så fall skulle kosta alltför mycket tid och pengar för de anställda att köra ungdomarna till fritidsaktiviteter och skola.

1,4 miljoner ligger kommunens bud på, i vilket både de sex tjänster på 75 procent och en enhetschef på heltid ska täckas enligt Rosendahl.

Vissa på mötet var uppgivna:

– Ni kan inte bara köra över oss.
– Det verkar redan bestämt, sa en annan kvinna.

NSK

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt