tisdag 10 maj 2011

Mordet på Abbas: Föräldrarna häktade av HD

MORDET PÅ ABBAS I går skrev vi utförligt om det brutala så kallade skammordet på Abbas Rezai 2005 i Högsby. Den idag 22-årige Abdulmajid Ataei tog på sig hela skulden dömdes och fick fyra års sluten ungdomsvård, medan hans föräldrar friades i båda instanserna, även om det fanns en lång rad brister och tveksamheter i deras berättelser.

Abdulmajid Ataei har sedan ändrat sin beskrivning av det inträffade och lämnade in en resningsanökan till Högsta domstolen, där han pekar ut båda föräldarna pekas ut för mordet. Även hans lillebror Mohammad, 16 år har pekat ut föräldrarna i ett separat förhör under sommaren 2010. HD fattade beslut om prövningstillstånd, föräldrarna greps och idag hölls häktningsförhandlingar mot dem båda i Stockholm.

På sannolika skäl misstänkta för mord

  • Raoof Sina Ataei, född 1964
  • Leyla Ataei, född 1965

De nekar till brott. Att HD häktar är ovanligt, dessutom är det sällsynt att man beviljar resning till nackdel för andra.

Skamkulturen

Mordet på Abbas – en man – är också sällsynt, dessutom var han pojkvännen. I majoriteten av fallen är det systrarna/döttrarna som mördas eller skadas genom det så kallade skamkulturen, där hela släkten ställer sig bakom dåden som regel. ”Återupprätta hedern” är ofta motivet där familjen/släkten inte står ut med att andra ‘skvallrar’ om familjen på grund av den ”lösaktiga” dottern, vilket kan vara något så simpelt som att hon hållit någons hand eller gått på diskotek. Skamkulturen har ingen specifik religiös koppling vare sig till islam eller kristendom. Det är snarare hårt hållna seder och förtryckande traditioner i främst mellanöstern och centralasien. Dock är nästan alla familjer djupt religiöst fanatiska.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt