lördag 21 maj 2011

Lärare lär sig arabiska för att ingjuta respekt hos föräldrarna

ÖREBRO På Örebro kommun utbildar Khadouj Elabrichi lärare i arabiska. Hittills har lärare på Vivalla- och Lundbyskolan nappat på erbjudandet, och uppger att flera av sina kollegor är positiva till satsningen som de menar ger en helt annan kontakt med barnen.

Under ett års tid har Elabrichi utbildad lärare i arabiska efter att de kände att de inte kunde förstå sina elever. Han säger sig med hjälp av utbildningen vilja stoppa de ”mångfaldskrockar” som förekommer på skolor med hög andel invandrarelever. Dessutom menar han att signalen som sänds ut genom att lärarna lär sig mer om elevernas kultur inger respekt hos såväl elever som deras föräldrar.

- Barnen blir jätteglada. De skryter om att deras lärare kan arabiska. Det syns att de är stolta, säger Khadouj.

Just nu går tre lärare från Vivallaskolan utbildningen som hålls en gång i veckan. Utbildningen är ideell och lärarna gör det på sin fritid. Till största del är det enkla fraser som lärs ut, men enligt Gunnel Schöier på Vivallaskolan, är det tanken som räknas.

- Språket är väldigt stort. Men vi lär oss fraser efter våra egna behov. En sak som att kunna ringa en förälder och fråga varför eleven inte dykt upp till skolan, och dessutom kunna fråga det på arabiska ingjuter en stor respekt hos föräldern. Även om vi inte talar språket flytande och i bland blir missuppfattade, visar det att vi är villiga att lära oss av deras kultur. Det tror jag betyder mycket, säger hon.

I förra veckan hölls det sista utbildningstillfället för den här terminen, men i augusti drar det igång igen. Då ska lärarna dessutom få åka ut och besöka arabisktalande föräldrar för att kunna ställa frågor om språket och deras kultur. Elabrichi hoppas på att detta tilltag ska göra så att fler lärare ansluter sig till utbildningen.

Källa: Nerikes Allehanda, 110521

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt