tisdag 3 maj 2011

Nyrenoverad villa för ensamkommande

BROMÖLLA Nu står den vita mexitegelvillan i Bromöllas centrum klart efter diverse investeringar och ombyggnader för att tillgodose de nya gästernas behov. Sex sovrum, stort kök, tvättutrymme med två maskiner och en torktumlare, TV-rum samt ett rum för personalen.

På måndagen var det öppet hus i villan för alla som ville ta sig en titt. Huset hyrs av Attendo Care och har byggt om den till ett så kallat PUT-hem.

Hemmet kommer inledningsvis att bemannas av egen personal från andra ställen men meningen är att nytt folk ska rekryteras lokalt. Regionchefen Omar Elsayed säger att de vill ha människor som är vana vid och vill jobba med människor, exempelvis socionomer och beteendevetare. Några infann sig på plats på månaden för att söka jobb.

Verksamhetsutvecklare Carl Jonsson berättar hur de kommer att hantera ungdomarna som kommer hit:

- Vi jobbar med en metodik vi vet fungerar praktiskt. Vi har bland annat en livskunskapskurs, där de får lära sig allt från hur man lagar mat och gör en hushållsbudget till hur man gör i tvättstugan, som är det område där vi har flest konflikter i Sverige.

Betim Yahiri var en av de 30-tal personer som lockades till det öppna huset. Han är verksamhetschef för asylboenden utanför Trelleborg, varifrån en del av hans asylsökande kommer att anvisas till det nya huset i Bromölla. Kristianstadsbladet frågar hur han ser på debatterna kring så kallade ensamkommande flyktingbarn och deras påstådda åldrar:

- Svenska myndigheter gör den bedömningen om ålder, och det är det vi har att följa. Vi lägger inte någon vikt vid spekulationer, utan gör vårt jobb. Däremot har debatten om anvisningskommuner som inte vill ta emot påverkat oss mer, säger han.

Kristianstadsbladet

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt