måndag 30 maj 2011

Julaften for svenske rasister

NORSK VÅLDTÄKTSSTATISTIK Sedan PI tog upp den färska norska våldtäktsstatistiken för Oslo under 2010 har det stormat rejält. Bland annat har Aftonbladets Oísin Cantwell orerat om att ”svenska rasister har julafton” och kallar PI för ”högerextremt”. En uppståndelse som nu även uppmärksammas i norsk media. Den svenska Rikspolisstyrelsen uppges vara ”chockerade” över siffrorna och menar att etnicitet är irrelevant i sammanhanget. Och visst kopplas det hela till SD på något märkligt sätt.

Det var i förra veckan som Oslopolisen lade fram en rapport i vilken det fastslogs att samtliga överfallsvåldtäkter i huvudstaden under de senaste fem åren, där gärningsmannen är identifierad, är begångna av icke-västliga invandrare.

NRK refererar till svenska siffror från 2006 där invandrare är något överrepresenterade, 44 procent, på en befolkning med omkring 30 procent med utländsk bakgrund. Även i Danmark uppges liknande siffror finnas från 2001/2002.

Man konstaterar att debatten har rasat sedan siffrorna tillkännagavs och att Cantwell i Aftonbladet beklagar sig över att ”svenska rasister har julafton” och menar att media kunde ha varit lite mindre ärliga i rapporteringen.

Christian Diesen, kriminolog vid Stockholms universitet, säger att det inte finns liknande siffror i Sverige, och Rikspolisstyrelsen – som för övrigt är en av PI:s flitigaste läsare – menar att etnicitet i dessa sammanhang ”är helt irrelevant”.

– Etnicitet och våldtäkter är dessutom ett känsligt ämne i Sverige, speciellt sedan Sverigedemokraterna gick till val på det, säger han till NRK.

Varför anser då Oslopolisen att etnicitet spelar en så pass stor roll i statistiken, till skillnad från sina svenska kollegor som inte vill vara alltför politiskt inkorrekta?

– Vi har gått noen runder med dette spørsmålet, og diskutert det nøye. Vi tenker at så lenge det ikke er en helt tilfeldig statistikk så er det viktig for oss å formidle. Det er ikke snakk om et halvår med lignende tilfeller, dette er en trend som har vart i fem år, sier Hanne Kristin Rohde som leder vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til NRK.no.

Hon förklarar att det är viktigt att först och främst leverera premisser mot den politiska miljön i Norge, så att siffrorna kan bidra till en sund och mångsidig offentlig debatt baserad på fakta.

– Det er alltid vanskelig å komme med brutale fakta. Men vi gjør ikke dette for å advare befolkningen. Det er derfor vi også understreker mangfoldet av hva som ligger inn under denne statistikken, sier Rohde.

Rohde

Under 2010 anmäldes 189 våldtäkter i Oslo, vilket representerar 32,2 anmälningar per 100 000 invånare i huvudstaden. Jämför man med Stockholm och Köpenhamn är siffrorna 457 respektive 184; 55 och 35,4 per 100 000 invånare.

Under de senaste fem åren anmäldes 86 överfallsvåldtäkter i Oslo. I 83 av dessa fallen beskrivs gärningsmannen som icke-västlig.

Rohde tror inte att våldtäktsepidemin kan förebyggas av enbart polisen. Men hon är helt klar över att det är viktigt att säga som det är, till skillnad från svenska myndigheter.

– Politiet kan ikke forebygge dette alene. Men vi har tro på åpenhet og en ærlig debatt rundt dette. Vi må også snakke om det som er ubehagelig. Ved å sette ord på det, så utfordrer vi vårt eget lands tabuer, sier hun.

– For hvis det fortsetter å være en overrepresentasjon, så må vi forsøke å finne årsakene bak dette, og hjelpe de som begår disse handlingene.

NRK

Inslaget

Relaterat

Aftonbladet orerar om norsk våldtäktsstatistik
Invandrare kraftigt överrepresenterade i norsk våldtäktsstatistik
Nerikes Allehandas granskning antiklimax

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt