måndag 23 maj 2011

Invandrares kvinnosyn ska förändras

DANMARK Den danska regeringen med integrationsminister Søren Pind i spetsen inleder, med stöd av flera departement, ett motangrepp på den dåliga kvinnosyn som de menar dominerar vissa invandrargrupper från muslimska länder. Pedagoger, lärare och kampanjer ska överbevisa dem om att deras kvinnosyn är fel.

Med satsningen, som döpts till ”National strategi mod tvangsægteskaber og undertrykkelse”, vill man bekämpa bland annat så kallade genopdragelsesrejser, en sorts uppfostringsresa där ungdomar får resa till hemlandet för att lära sig den ”rätta” kulturen.

— Det handlar inte om en dialog, det är en påverkningsinsats. Den har det varit en kraftig beröringsångest inför, då man tränger in i folks personliga sfär. Men vi kan inte acceptera att vårt samhälle görs om på det sättet, säger Pind.

— Det finns vissa kulturella normer som omger islam, som är ett kolossalt problem för kvinnor, fortsätter han och understryker att man visst kan vara muslim utan att förtrycka kvinnor.

Pind ser inga problem i att staten försöker förändra förhållningssätt.

— Det finns rätt och fel, eftersom det är frihet och tvång. Så enkelt är det.

Jämställdhetsminister Lykke Friis håller med.

— Det är en del av vår uppgörelse med den passiva toleransen, präglat av en ovilja att precisera vad som är normer och värderingar i det danska samhället, säger Friis som är bekymrad över att fler och fler invandrarkvinnor i desperation vänder sig till härbärgen och telefonjourer.

JP

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt