torsdag 26 maj 2011

Syrisk kvinna försökte bluffa försäkringsbolaget om påstådd guldstöld

FÖRSÄKRINGSBLUFF En syrisk kvinna, i 60-årsåldern, påstod till Länsförsäkringar (LF) att när hon var på väg till sin dotter i Malmö för att visa upp det semesterinköpta guldet i Syrien så blev hon väskryckt. Guldinköpet hade kostat 27 000 kronor och skett tre månader tidigare. Men LF fattade misstankar och kontaktade sitt utredningsfolk i Syrien. Kontakten åkte till juveleraren i den syriska byn där guldet påstods vara inköpt för att slå hål på hennes historia. Nu åtalas kvinnan för försök till bedrägeri. Den åtalade kvinnan nekar till brott och håller fast vid sin version.

LF ställde sig en rad frågor:

Varför skulle smyckena visas upp först tre månader efter utlandsresan? Varför bar kvinnan dem i en plastkasse och hur lyckades hon göra en komplett polisanmälan med bland annat ett inskannat kvitto bara en halvtimme efter det påstådda överfallet?

LF:s kontakt i Syrien pratade med juvelaren i byn som berättade att guldet återlämnades bara några dagar efter köpet. Köparen, som visade sig vara den åtalade kvinnans syster, bad dock om att få behålla kvittot, vilket juveleraren gick med på. "Juvelereren har också erbjudits en muta på 100 dollar, vilket han avböjde", skriver spanaren i ett mejl till försäkringsbolaget.

Bluffande kvinna nummer två

En utländsk kvinna i 50-årsåldern, tidigare bosatt i Linköping, har (från utlandet) under perioden 2006 -2011 kvitterat ut barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrapenning och underhållsstöd till ett sammanlagt belopp av 266 113 kronor – utan att ha rätt till dem. Nu krävs hon på pengarna av Försäkringskassan eftersom hon och hennes barn inte bedöms vara bosatta i Sverige sedan 2006. Om skulden inte betalas tillbaka i tid får kvinnan en dröjsmålsränta på nära tio procent.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt