JÖNKÖPING Sverigedemokraterna i Jönköping vill skära ner på antalet politiker i kommunfullmäktige till nästa mandatperiod. Enligt partiet är inte ens politikerna närvarande i rummet.
I Jönköping med 127,000 invånare sitter hela 81 ledamöter i kommunfullmäktige. Som jämförelse kan nämnas att Stockholm Stads kommunfullmäktige har blott 20 fler ledamöter, trots att de representerar 850,000 invånare, dvs. mer än sex gånger så många människor som i Jönköping.
Nu ifrågasätter Sverigedemokraten Jonas Grahn om alla dessa politikermandat är nödvändiga, och vill spara 1,3 miljoner per år till förmån för skattebetalarna. Han tror inte staden behöver bli lidande om nedskärningarna genomförs:
”Man sitter och stickar och tittar på Facebook”.
81 ledamöter i Jönköpings kommunfullmäktige ska minska till 61 mandat. Det skulle spara 1,3 miljoner kronor per år för skattebetalarna, det framgår av en motion som har lämnats in av Sverigedemokraterna.
- I grund och botten handlar det om respekt för skattebetalarnas pengar. Vi har ett invånarantal över 127 000, då krävs inte 81 politiker, säger Jonas Grahn.
I motionen uppger partiet att man ska titta närmare på hur det fungerar i Malmö, som endast har 61 ledamöter. Det skulle heller inte påverka kvalitén i fullmäktige på något sätt eftersom ”då nära på hälften av samtliga ledamöter inte varit uppe i talarstolen”, enligt partiet.
”De sitter och stickar”
- Ser vi hur det ser ut i fullmäktige är knappt hälften ens aktiva. De sitter och knappar på sina datorer, sitter och stickar under mötet och kollar Facebook. De bara sitter där och trycker på sin knapp. Det är väldigt respektlöst tycker jag, säger Jonas Grahn.
Ni har räknat ut att Jönköpings kommun sparar 1,3 miljoner varje år i den här motionen?
- Ja, och vi vill sänka grundbedraget också som är på 65 903 kronor. Det pratas så mycket om pengar idag och klyftorna väcker irritation. Då är det väldigt konstigt att man drar ner på andra saker i samhället.
Motionen ska presenteras vid nästa fullmäktigemöte, men Andreas Sturesson, kristdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen, menar att det är en farlig väg att gå.
- Jag tror många människor redan idag känner att det är långt avstånd mellan dem och politiker. Avståndet med färre skulle inte vända det på något sätt.
Det låter säkert jättebra att minska, men förtroendet hos väljarna minskar och att vara uppe i fullmäktigedebatten är inte det enda man gör som politiker, säger Andreas Sturesson.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt