torsdag 19 maj 2011

Rosengård: Dialogpolisen rycker ut

MALMÖ Efter de senaste oroligheterna på Rosengård ökar nu polisen, eller rättare sagt fotpatrullerande dialogpoliser, sin närvaro i den mångkulturella gangsterstadsdelen för att förhindra ryktesspridning som sägs ligga bakom upploppen.

Upprinnelsen till tisdagskvällens händelser i Vänskapsparken i Rosengård var en misstänkt narkotikaaffär som skedde framför ögonen på polisen på Ramels väg vid 21-tiden. När bilen skulle kontrolleras valde den ena, en 26-årig man, att försöka fly. Polisen hann ikapp och grep mannen. Mannens 48-åriga mamma blev vansinnig och fick uppbackning av flera jämnåriga till mannen. De krävde att polisen skulle släppa 26-åringen. Polisen uppger att de blev tvungna att använda pepparspray för att freda sig från fritagningsförsöket.

Då förstärkning anlände samlades åskådarna och upp emot 150 personer deltog sedan i det våldsamma upploppet. Ett tiotal har kunnat identifieras och först efter midnatt, efter två bränder, återvände lugnet.

Efter oroligheterna kommer nu fotpatrullerande dialogpoliser att finnas ute i området mot slutet av veckan för att försöka förhindra ytterligare våldsamheter.

Mats Svensson, spanings- och dialogpolis:

– Det är viktigt att vara på plats när det inte har hänt något. Då har man möjlighet att prata normalt och ge en annan bild av polisen. Målet är att knyta kontakt med folk. Man kastar inte sten på någon som man har en relation till.

Sydsvenskan

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt