måndag 9 maj 2011

Småflickor säljs som sexslavar i Saudiarabien

SAUDIARABIEN Småflickor mellan fem och 12 år gamla säljs till välmående män i Saudiarabien där de hålls som sexslavar. När de sedan når puberteten kastas många ut på gatan och försörjer sig genom prostituion.

Det är norska Aftenposten som kommit över uppgifterna via Wikileaks-dokument och nu ber landets Rädda barnen norska och svenska statsråd att ta upp ärendet med sina saudiska kollegor, även privata organisationer uppmanas ta upp utnyttjandet av barnen då de träffar sina affärskollegor.

- Jeg er ikke overrasket over opplysningene om eksistensen av slik trafikk til Saudi-Arabia og andre land i regionen, særlig sett i lys av at ekteskap med barn er utbredt og akseptert, sier Sannah Johnson, regiondirektør i Midtøsten for svenske Redd Barna.

Amerikanska diplomater konstaterar i dokumenten att ett välorganiserat nätverk av människohandlade förser den arabiska marknaden med småflickor från det nordafrikanska landet Mauretanien. Sexslavar hämtas också i tusentals från Jemen, ett land där en omfattande sexindustri finns som går ut på att förse rika män från gulfstaterna med minderåriga.

2009 skriver en amerikansk diplomat:

«Det er en økning i antall rapporter om trafficking med barnebruder til Saudi-Arabia. Jentene, vanligvis mellom fem og 12 år gamle, giftes bort til velstående saudiske menn i bytte for heftige prislapper på brudene. Så snart de ankommer Saudi-Arabia, blir de sine ektemenns sexslaver».

Aminetou Mint el Moctar, en av få som engagerat sig mot det vedervärdiga systemet i Mauretanien, berättar att människohandlarna söker upp fattiga familjer för att få dem att gifta bort sina döttrar till välmående saudier. Desto yngre flickorna är, desto högre blir priset. En barnbrud kan kosta 5-6 miljoner i den lokala valutan ouguiya, motsvarande omkring 137 000 svenska kronor. Lokala resebyråer, som i realiteten är ett nätverk av människohandlade, organiserar trafiken och de lokala agenterna får en bonus utbetalt av flickornas framtida äkta män. Beloppets storlek hänger på flickornas ålder och skönhet.

Vidare beskrivs hur barnbrudarna så snart de kommer till Saudiarabien blir sina äkta mäns sexslavar. Aminetou berättar att när de når puberteten eller blir gravida är de inte längre intressanta och kastas ut på gatan där de tvingas att prostituera sig för att överleva.

Läs mer hos Aftenposten

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt