torsdag 12 maj 2011

Hotchocken: Aftonbladet kan flytta utomlands

AFTONBLADET Chefredaktör Jan Helin kom i dag med det chockerande beskedet: Aftonbladet, Sveriges journalistiska kronjuvel, kan flytta utomlands om de inte tillåts publicera annonser för utländska spelbolag. Den intellektuella tidskriften ska ha färdiga planer för att flytta sätet till London eller Malta.

Det förödande hotet kom på ett seminarium där riksdagsmän och andra opinionsbildare skulle övertygas om att det är absurt att svenska TV-kanaler kan sända spelreklam utomlands medan staten i Sverige försöker stoppa inhemska tidningar från att göra detsamma.

– För Sveriges riksdag finns två tydliga vägar ur den dubbelmoral som råder i Sverige, anser Jan Helin. Ta bort främjandeförbudet så att annonsering från utlandet blir laglig, eller inför ett licenssystem i Sverige så att de svenska spelbolagen som nu ligger utomlands kan verka i god ordning i Sverige.

Trots tidigare fällande domar för såväl Aftonbladet som Expressen har man för avsikt att fortsätta publicera spelannonser. Domen överklagades via EU-domstolen till Svea hovrätt och ett beslut väntas under maj. Skulle hovrätten döma mot tidningen flyttar man sätet utomlands.

– I så fall driver man Sveriges äldsta dagstidning från landet, förklarar Helin. Spelannonserna är en viktig inkomstkälla som hjälper oss att finansiera journalistiken.

– I praktiken betyder det att vi lägger våra servrar i London eller på Malta så att vi likt TV3 och Kanal 5 har vår utgivning från London. För läsaren blir det ingen skillnad, men juridiskt får det betydelse.

Riksdagsmannen Sven-Olof Sällström (SD) har dock ett annat förslag:

Jan Helin och AB

Jan Helin är mannen som gillar olika – så länge det inte är i hans omedelbara närhet. Hans redaktion skulle platsat bra i Sydafrikas apartheidsystem (läs mer).

Dessutom klagade samma blaska nyligen på Äppelviksskolan i Bromma, där ”bara” sex procent av eleverna har utländsk bakgrund (läs mer). Eleverna klarar sig utomordentligt, drygt 99 procent klarar sin gymnasiebehörighet. Ett stenkast ifrån denna skola bor Jan Helin i de – enligt journalisten Natalia Kazmierska – alldeles för dyra villorna.

PI konstaterar: Vi lever onekligen i en lustig värld.

Aftonbladet

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt