fredag 27 maj 2011

Sydsvenskans malmöjamsande fortsätter

MALMÖ Sydsvenskans tidigare försök med bland annat tramskampanjen ”Vi älskar Malmö” räckte tydligen inte. I dag publicerar man en huvudledare som fortsätter på samma spår. Att Malmö inte är Sveriges bästa stad att bo i enligt Fokus årliga undersökning är ett stort mysterium, anser man.

Tidningen Fokus publicerade nyligen sin lista över de kommuner som är bäst att leva i utifrån ett antal aspekter och parametrar (läs mer). Gangsterstaden Malmö hamnar föga överraskande långt ner, närmare bestämt på plats 187, vilket dock är bättre än fjolårets placering på plats 252.

Detta har Sydsvenskan ingen förståelse för och försöker, som brukligt är, måla upp en gravt förädlad bild av Sveriges egna vilda västern.

PS. Kommentarsfältet är redan stängt. Ni förstår väl att ni måste ha samma åsikter som journalisterna? Dumma medborgare!

Malmö borde ligga i topp.

Tänk efter.

Vi talar om en myllrande, spännande stad, inte så stor att bilköer skapar trafikinfarkter men stor nog att härbärgera en tunnelbana, typ, och för att 300 000 invånare ska känna dunket av en storstadspuls.

Här finns ett rikt utbud för den som dras åt nöjen och shopping, här finns närheten till kontinenten och den danska metropolen, här finns havet för den som vill att kastvindar från Öresund vattenkammar luggen.

[...]

Kort sagt, Malmö är en härlig stad.

Dock tycks man inte vara helt okunnig om det rådande läget på stadens gator och torg, även om man skriver runt det verkliga problemet i sann nutida svensk journalistisk anda.

Fler kommuner borde berikas och polisen borde få mer resurser. Det förstnämnda är föga troligt då Malmö fungerar som ett illavarslande facit för resten av landet – och numera även omvärlden, medan det sistnämnda är kanske lite sent påtänkt då vi redan har halva världens brottsliga och terroristiska organisationer här.

I ärlighetens namn finns det baksidor av Malmö. Skavankerna är, milt uttryckt, besvärande.

Var femte niondeklassare lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Jo, många elever har utländsk bakgrund, somliga är nyanlända i Sverige, vilket gör skolutmaningen tung. Men, som Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler fastslog häromdagen, detta kan inte ursäkta att också elever som är födda och uppvuxna i Sverige halkar efter.

Natten till torsdagen briserade en bomb på Kastellgatan i Malmö. Få är förvånade. Ty även om den faktiska utsattheten för brott är mindre än känslan av otrygghet i staden, så är exemplen på sprängningar och mord och annan grov brottslighet förfärande många.

[...]

Riksdag och regering måste ta fram en flykting- och integrationspolitik till vilken hela Sverige, alla kommuner, drar sitt strå.

Polisen måste ha resurser, kunnande och vilja nog att beivra alla typer av brottslighet. Innan den biter sig fast.

Det är bara att gratulera ettan Lomma, fyran Vellinge, femman Lund och sjuan Kävlinge till fina placeringar i kommunrankningen. De är värda berömmet, de ligger bra till när Fokus sammanväger diverse variabler, som skolor, äldreomsorg, flyktingmottagning, skattenivå och annat.

Men förhoppningsvis får dessa skånska kommuner inom några år konkurrens av en komet i toppen på listan. Ledtråd: kometen börjar på Malm och slutar på ö.

Sydsvenskan

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt