tisdag 17 maj 2011

M-piskar viner i Göteborg efter SD-framgångar

PARTIPISKAN Efter Sverigedemokraternas framgångar i det nyligen utförda omvalet i bland annat Västra Götaland uppgav Johnny Magnusson, Region Göteborgs gruppledare för Moderaterna, att han inte vill ”stänga några dörrar”. Ett uttalande han nu tar avstånd ifrån och förnekar att han över huvud taget sagt.

Enligt Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten finns det inget att diskutera:

– Vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Det var på söndagskvällen Magnusson uppgav att han inte ville stänga dörren för SD efter omvalet enligt GP, men menar dagen därpå att han inte alls sagt så.

På söndagskvällen sa Magnusson:

– Vi är tillbaka på ruta noll där inget block för majoritet och SD har en vågmästarroll. Nu är det upp till alla oss att sätta oss ner i morgon och se vad vi kan göra.

Och på måndagen:

– Vi kommer definitivt inte att söka samarbete eller samverkan med Sverigedemokraterna, sa han.
– Men med nuvarande politiska blockindelning är Sverigedemokraterna vågmästare, det är bara att inse, konstaterade Johnny Magnusson samtidigt en gång till.

Vidare menar han att han inte alls sagt eller menat så:

– Jag har inte sagt det där. Det är några journalister som har dragit egna slutsatser i så fall.

– Jag säger bara som det är. Gårdagens resultat pekar på att SD blir vågmästare. Nu är det upp till S att ta täten och inleda förhandlingar. Då kan man inte stänga några dörrar.

Inget av blocken fick egen majoritet och SD gick dessutom framåt med 1,3 procentenheter jämfört med valet i september 2010.

Demokratur

Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) uppgav direkt efter valet att han och Socialdemokraterna inte avfärdar samarbete lite hur som helst över blockgränserna – så länge Sverigedemokraterna inte är inkluderade.

– Vi är inte beredda att diskutera något med Sverigedemokraterna men i övrigt har vi inga låsningar, sa Gert-Inge Andersson vid valvakan i Göteborg.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten uppvisar samma förakt för väljarna och demokratin:

– Den [policyn] är att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna och inte gör oss beroende av dem på något sätt. Däremot söker vi gärna blocköverskridande överenskommelser, gärna med Miljöpartiet men även med Socialdemokraterna. Men det är process som jag inte vill föregripa.

Relaterat

PI: Omval 2011: Sverigedemokraterna starkt framåt i valet

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt