tisdag 31 maj 2011

Norrmän sugna på halalslaktat.

ISLAMISERING Dagens Nyheter publicerar idag en solskenshistoria i sin Ekonomiavdelning. Man beskriver hur en stackars kämpande handlare i västerbottniska Umfors räddades när hon råkade ta in en vara som blev succé – halalkött.

Under rubriken ”Halalkött lyfte butiken”, berättar DN historien om ”Gränslöst Köpcenter” i lilla Umfors i Västerbotten. Butiken startades och drivs av Anna Strandgren och hennes man och DNs Gabriel Holmqvist börjar med att beskriva hur elaka banker och myndigheter under lång tid motarbetade projektet genom att inte låna ut pengar eller bevilja bygglov och andra nödvändiga tillstånd. Emellertid gav paret Strandgrens envishet uppenbarligen resultat, för butiken överlevde, om än nätt och jämt. Framgången kom en dag när Anna Strandgren packade upp en ovanlig vara hon beställt på vinst och förlust – halalkött.

Hur man ens kan komma på tanken att beställa halalkött till en butik i Västerbottens fjälltrakter framgår inte. Kanske hade Anna Strandgren ingen aning om vad hon egentligen beställt.

”… jag hann inte mer än lägga ut den i frysdisken förrän en kund kom och frågade om jag hade mer”, säger Anna Strandgren till DNs reporter.

Efter detta började grannarna från Norge att strömma till. Och detta trots att Umfors inte är ett område som norrmännen (vår kurs.) brukar åka till för att handla.

”Numera har jag kunder som åker fyra fem timmar enkelväg (sic!) för att handla. Och det är väldigt köpstarka kunder”, säger Anna Strandgren enligt DN.

Kommentar:
Hela artikeln har en doft av propaganda. Inte nog med att det magiska halal-köttet räddade glesbygdsbutiken och gav ett ekonomiskt lyft för hela orten. De tillresande ”norrmännen” är också ”väldigt köpstarka kunder”. Avsikten med artikeln är gissningsvis att påverka fler handlare att ta in islam-specifika produkter, genom att betona lönsamheten för dessa och hur köpstarka de muslimska kunderna är.

Fotnot:
Dagens Nyheter har på papperstidningens förstasida en så kallad ”puff” för artikeln. Den har fått rubriken ”Halalkött får norrmän att strömma till.” Såvitt vi kan se så har DN inte hunnit eller vågat lägga upp artikeln på nätet.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt